De Nederlands/Turkse zangeres Karsu bracht haar debuut cd Live aan ’t IJ’ uit in 2010. Een live registratie, opgenomen in het Muziekgebouw aan ’t IJ tijdens het Turkey Now! Festival. Twee jaar later komt de opvolger ‘Confession’. Een overwegend jazz, blues en pop album waar ze in drie stukken terugblikt naar het geboorteland van haar ouders.

Karsu (Dönmez) heeft een heldere, flamboyante stem met een sprankelend timbre in de hoogte. Ze zingt sympathiek, overtuigend en met een luie, trefzekere timing. Op ‘Confession’ staan elf tracks waarvan Karsu er acht schreef. Composities gezongen in het Engels, gemêleerd gearrangeerd door het producers duo Nelson&Djosa (Ntjam Rosie) met een duidelijke couplet/refrein indeling, veelal gevolgd door solo’s op vibrafoon, gitaar, orgel, blazers of melodica.

In de drie Turkse nummers horen we een heel andere Karsu.
Bijzonder fraai hoe ze met haar stem muzikaal laveert tussen Oost en West, gelardeerd met subtiele Turkse ornamenten. We horen de traditional ‘Gesi Baglari‘, het door de Turkse diva Sezen Aksu geschreven ‘Her seyi Yak’ en een vertaling van ‘Cok Uzaklarda’. Een lied oorspronkelijk van de Canadese zangeres Loreena McKennitt, dat al eerder werd uitgebracht in een Turkse vertaling door de zangeres Nilüfer Yumlu. Karsu is getalenteerd, heeft het allemaal in huis en beheerst haar muziek op natuurlijke wijze. Maar toch is het haar Turkse achtergrond waarin ze nog het mooist schittert, waarmee ze de ziel van muziek nog het meest raakt: integer, oprecht en zeer muzikaal!

Karsu Dönmez start met pianoles op haar zevende waar ze naast muziek van Beethoven, Bach en Mozart ook jazz songs en Turkse traditionele muziek speelt. Tijdens een talentenjacht op school ontdekt ze per toeval haar zangtalent. Als jonge tiener treedt ze op in het restaurant van haar vader in Amsterdam West waar ze veel (podium) ervaring opdoet. Regelmatig gaat ze op bezoek naar de geboortestreek van haar ouders in Zuid Turkije waar ze geïnspireerd wordt door de Turkse (bruilofts)muziek. Karsu trad op in het Concertgebouw van Amsterdam, tijdens het North Sea Jazz Festival en het Istanbul Jazz Festival. Op uitnodiging van The Netherlands American Community Trust gaf zij twee concerten in de Carnegie Hall in New York. Bovendien tourde zij door Indonesië, Duitsland, België, Suriname, Groot-Brittannië en (natuurlijk) Turkije.

Zie ook recensie Colors van Karsu KLIK HIER

  •  Karsu: ‘Confession’ (Su/Music)

© Mattie Poels.