De tweede cd van de Braziliaanse zanger/rapper Criolo swingt, grooved, beukt en is retro. Met ‘Nó na orelha’ (‘Knoop ’t in je oren’) geeft hij een exposé van zijn muzikale kwaliteiten. Een veelzijdige verzameling waarbij Criolo te horen is als zanger, rapper en componist die samen met meer dan ’n dozijn gastmusici een multilaterale cd uitbrengt.

De variëteit op ‘Nó na orelha’ is zo breed, dat het lijkt alsof je naar een compilatie-cd luistert van meerdere artiesten. Criolo zelf is echter de katalysator, de bindende factor die met zijn herkenbare stem een laconieke rust uitstraalt: of hij nou zingt of rapt. Opvallende stukken zijn het Afro getinte ‘Bogotá’, het poëtische ‘Nao Existe Amor Em sp‘, het retro ‘Fregues Da Meia Noite‘ en het reggae aandoende ‘Samba Sambei’. Criolo transformeert elke stijl tot hippe en eigentijdse muziek die opmerkelijk verzorgd is en helder gearrangeerd. Herkenbaar en weliswaar niet erg origineel maar vakmatig zeer goed gedaan. Hij zingt/rapt over het onrecht: de politie, geweld, racisme en verstedelijking in het Portugees en Engels.

‘Nó na orelha’ werd geproduceerd door Daniel Ganjaman (Daniel Sanches Takara) en Marcelo Cabral. Twee musici die al heel wat jaren meedraaien binnen de Braziliaanse muziek en dat kun je horen ook. Begeleidingen worden gespeeld op (synth)drums, gitaar, blazers, orgel, viool, DJ’s en veel percussie. Bovendien horen we prachtige, kleine muzikale vondsten. Hierdoor blijft zijn muziek boeiend en is de titel ‘Nó na orelha’ zeer van toepassing!

Criolo (Kleber Gomes Cavalcante/1975) wordt geboren in São Paulo in de migranten wijk Favela das Imbuias. Hij groeit op in een gezin met vijf kinderen en start met rappen in 1989, maar werkt aanvankelijk toch als kunst docent. Als hij in 2006 zijn debuut cd ‘Ainda Há Tempo’ uitbrengt en concerten geeft, gaat het muzikale balletje rollen en wint hij de eerste prijs op het Hutúz Festival (hiphop festival). Tegenwoordig is hij een mega ster in Brazilië en voor velen een voorbeeld. In 2011 kwam zijn tweede cd ‘Nó na orelha’ uit, die een jaar later in West Europa verscheen. Meer muziek Criolo.

  • Criolo: ‘Nó na orelha’ (Sternsmusic.com/SonicRendezVous)

© Mattie Poels.