Het strijkkwartet is een van de meest veelzijdige kunstuitingen, volop muzikale mogelijkheden. Deze worden optimaal benut door het Zapp4 op hun tweede cd ‘We Suck Young Blood – The Radiohead Songbook’. Bekende en minder bekende stukken van de Britse popgroep Radiohead worden teruggebracht tot hun muzikale essentie en voorzien van eclatante arrangementen.

Het Zapp kwartet excelleert in het scherp neerzetten van kernachtige muziek, door middel van kristal heldere en ingenieuze arrangementen. Elke strijker is even belangrijk waarbij solistisch en begeleidende partijen elkaar voortdurend afwisselen. De
muziek is weliswaar sterk gerelateerd aan het origineel, waarbij thema’s worden omspeeld en aangevuld met solo’s: maar er blijft genoeg over voor de suggestie. Tussen de noten door hoor je de stevige drumpartijen, de gitaar, de bas en de stem van zanger Thom Yorke. Alle stukken worden markant uitgevoerd: spatzuiver, strak, trefzeker en behouden hun sensitiviteit. We horen pizzicato (tokkelen), scheur- en beukende strijkstok, maar ook legato lyriek zoals in het openingswerk ‘The Daily Mail’. De percussionist Afra Mussawisade speelt mee op drie stukken en zorgt voor subtiele percussie. Opvallend is het werk ‘We Suck Young Blood’, waar op prachtige wijze het donkere timbre is overgenomen van het origineel, waarna de musici fonetisch aah meezingen, wat zorgt voor een vervreemdend effect.

Het Zapp4 kwartet is uniek. Muzikaal beweegt het ensemble zich op de rand van klassiek, pop en jazz: muzikaal ongrijpbaar en wars van hokjes & etiketten. Muziek die een breed publiek aanspreekt, dat met ‘We Suck Young Blood – The Radiohead Songbook’ weer een stukje dichterbij is gekomen.

  • Zapp4: ‘We Suck Young Blood – The Radiohead Songbook’ (Buzz/Challenge Records)
  • Foto’s van Zapp4: Merlijn Doomernik

© Mattie Poels.