In 2011 kwam de cd ‘Folksongs from Another Land’ uit van zangeres Simin Tander en gitarist David Golek. Een cd gemaakt in het schemergebied van jazz en folk. Op geraffineerde wijze varieert de muziek tussen beiden stijlen en vertoont een nieuwe genre dat zich muzikaal o.a. beweegt in Brazilië, Israël en Argentinië. Heel subtiel, idyllisch en bewogen in een ‘Land met ’n ander soort folksongs‘.

‘Folksongs from Another Land’ is een compact klinkende cd. De vocalen van Simin Tander vormen ’n bijzonder coherent geheel met Golek’s gitaartokkels. Tander gebruikt haar stem divers; ze (fluister)zingt in het Engels, Hebreeuws en fonetisch, aangevuld met ritmische improvisaties. Zeer close-miking opgenomen waardoor alle subtiliteit in haar stem waarneembaar is. Iets soortgelijks geldt voor Golek. Hij speelt zowel op akoestische als elektrische gitaar: niet alleen begeleidend maar hier en daar solistisch. Zijn spel is subtiel, bedaard & cool, met een uitgebalanceerde klankkleur. Daarnaast zingt hij enkele stukken, soms solo dan wel met Simin Tander in een hechte samenklank. Opmerkelijke stukken zijn ‘Cancion para Lalo’ waar het duo wordt bijgestaan door bandoneon en cello. In ‘Generations’ horen we naast een prachtige melodie, Israëlische stemmen die als een metafoor op de achtergrond klinken en de compositie een dubbele bodem geeft. David Golek schreef alle stukken (except ‘Sometimes’ van Prince) die gemakkelijk in het gehoor liggen, herkenbaar klinken maar bijzonder worden door: ritmiek, akkoord progressies of melodie voering. De cd is eenduidig van kwaliteit, straalt rust en vastberadenheid uit en vormt op deze manier bijzondere ‘Folksongs from Another Land’.

  • David Golek & Simin Tander: ‘Folksongs from Another Land’ (Kululush Records)

© Mattie Poels.