De vorige cd ‘Diagnostic’ (uit 2011) van de Frans/Libanese trompettist Abrahim Maalouf (1980) excelleerde in theatrale schoonheid, aangevuld met Balkan brass kleuren. Zijn vierde cd ‘Wind’ brengt de oude (cool) jazz tot leven. Muziek die hij schreef in opdracht van ’t Parijse Cinématèque voor de zwijgende film ‘La Proie du Vent’ (Prooi Van De Wind) uit 1926 van René Clair (1898-1981).

‘La Proie du Vent’ handelt over een piloot die op het nippertje ontsnapt aan de dood en verliefd wordt op een hysterische vrouw. De film zit vol sferische elementen; doubts, suspicions, waiting, questions & answers, excitement, sensuality en surprises. Deze elementen vormen de titels van Maalouf’s composities waarmee hij het timbre aangeeft van zijn muziek. Hij heeft goed geluisterd (en gekeken) naar zijn grote voorbeeld Miles Davis, die de muziek schreef voor de film ‘Ascenseur pour l’échafaud‘ uit 1958. Maalouf wilde dezelfde mystieke spanning vangen in zijn muziek, wat hem bijzonder goed is gelukt. ‘Wind’ werd op één ochtend, in één take, live opgenomen in een studio in New York met het avant-garde jazz trio: bassist Larry Grenadier, drummer Clarence Penn en Mark Turner op saxofoon. Aangevuld met pianist Frank Woeste, die ook verantwoordelijk is voor de arrangementen. De muziek is van grote kwaliteit: vlamt, subtiel, ritmisch en transparant en wordt opmerkelijk beheerst en smaakvol uitgevoerd. Maalouf heeft een warme, ronde trompetklank met een bijzonder fraaie instrumentbeheersing. Zijn composities hebben een heldere opbouw, klinken vertrouwd met brede, lyrische thema’s. ‘Wind’ is weliswaar minder origineel dan zijn eerdere werk, maar hieruit blijkt wel dat Ibrahim Maalouf thuis is in vele stijlen muziek en daardoor een vakbekwaam muzikaal kameleon.

Ibrahim Maalouf wordt geboren in Beirut, de hoofdstad van Libanon in een muzikaal gezin: vader trompettist en moeder pianiste. Samen met zijn ouders en zus, ontvlucht hij het geweld van de burgeroorlog en komt terecht in een buitenwijk van Parijs waar hij trompet gaat studeren. Ibrahim krijgt zijn eerste trompetlessen van zijn vader, die ooit les kreeg van de Franse trompettist Maurice André (1933/2012). Zijn eerste concerten (met overwegend Barok muziek) geeft hij als negen jarig kind met zijn vader, die hem overigens ook de kwart-toon techniek leert spelen. Hierdoor is hij in staat de Arabische tonaliteit te gebruiken op trompet. Maalouf studeert aan het Conservatorium van Parijs en wint enkele prijzen waaronder National Trumpet Competition in Washington (2001) en de 2de prijs tijdens de Maurice André International Competitie in Parijs (2003). Vanaf 2002 is hij als gastmuzikant te horen op tientallen cd’s en brengt er zelf vier uit. ‘Wind’ is zijn meest recente uit 2012. Ibrahim Maalouf woont tegenwoordig in Parijs.

  • Ibrahim Maalouf: ‘Wind’ (Sony/Harmonia Mundi).

© Mattie Poels.