Muziekstijlen ontwikkelen. Dat geldt ook voor de sevdalinka, de Bosnische melancholische liefdesliederen. Gitarist Igor Sekulovic bewerkt ze met zijn (Nederlandse) band Projekt Rakija tot eigentijdse muziek. Hij zoekt de randen op van de popmuziek, waarbij stevige gitaren en pittige drums de Bosnische blues weliswaar oppept, maar waar de ziel intens aanwezig blijft.

English version below

De sevdahlinka (‘sevdah’ bet. ‘liefde’ in het Turks) zijn gebaseerd op een stijl-combinatie van Turkse liederen vermengd met Slavische muziek. Kenmerkend door het gebruik van (zigeuner)toonladders, vrije ritmiek en onregelmatige maatsoorten. Belangrijk daarbij is dat de islam alom geaccepteerd is in Bosnië-Herzegovina en er gemakkelijk een muzikale interactie is ontstaan. Elke stad heeft zijn eigen sevdalinka waarbij belangrijke gebeurtenissen worden bezongen, van origine begeleid op de saz (3-snarige luit). Daar is jaren later de accordeon, viool, klarinet en gitaar voor in de plaats gekomen. Projekt Rakija voegt daar nog bas en drums aan toe. De kern van de sevdah is hetzelfde gebleven dat vooral tot uiting komt in het accordeonspel van Stanislav Jusufovic die met prachtige ornamenten voortreffelijk de ziel raakt van de muziek. Dat geldt overigens ook voor zanger Harm Timmermans die met zijn rauwe en hese stem zeer geloofwaardig overkomt, aangevuld met strakke Balkanblazers. De grote initiator achter Projekt Rakija is gitarist/zanger Igor Sekulovic (foto) die met de sevdah opgroeide in Banja Luka. De groep speelt hoofdzakelijk traditonals die aansluiten bij de sevdah grootheden Mostar Sevdah Reunion en Goran Bregovic, met hier en daar een vette knipoog naar de popmuziek met scheurende (effect)gitaren, volvette drums en (funky) blaaspartijen. Projekt Rakija is meer dan alleen een band die muziek maakt. Er is een strip tekenaar, designer, kapper en een slager: een hele familie! Met de debuut-cd ‘Welcome to the Family’ (vinyl, cd en stripboek) nodigt Sekulovic de luisteraar uit om lid te worden van zijn familie en dat is heel gemakkelijk met deze aanstekelijke muziek!

English version

Musical styles develop: also the sevdahlinka. The Bosnian melancholic love songs. Guitarist Igor Sekulovic arranged them to modern (pop)music with heavy guitars and striking drums which push up the Bosnian blues keeping the soul in the music.

The sevdahlinka (‘sevdah’ means ‘love’ in Turkish) is a style combination of Turkish songs mixed with Slavic music. Characteristic is the use of (Gypsy)scales, free rhythmics and irregular beats. Important is that the Islam was quickly accepted in Bosnia-Herzegovina and musical interaction easily arose. Every city got it’s own sevdalinka tradition where songs tell about important occasions. Original accompanied by the saz (3-string Turkish lute). Years later the accordion, violin, clarinet and guitar were added and Projekt Rakija puts also drums into the music. The soul of the sevdah stays the same, especially by the accordion, expressive played by Stanislav Jusufovic, with wonderful ornaments that really touch the essence of the music. As well as singer Harm Timmermans (photo) with his warm, hoarse and veridical voice, completed with tight Balkan brass. Initiator of Projekt Rakija is guitarist/singer Igor Sekulovic, raised in Banja Luka. The group plays mainly traditionals that refer to the famous Mostar Sevdah Reunion and Goran Bregovic and add some pop flavour with (effect)guitars, fresh drums and (funky) brass. Projekt Rakija is more than only a music playing band. They have a comic drawer, designer, a hair-dresser and a butcher: a whole family! With their debut album ‘Welcome to the Family’ (vinyl, cd and comic strip) Sekulovic invites the listener to join the family which is very easy by playing such a catchy music!

  • Projekt Rakija:Welcome to the Family’ (Bol Boluje Records/Coast to Coast)

© Mattie Poels.