De inmiddels legendarische Mostar Sevdah Reunion nam zeven cd’s op met initiator en producer Dragi Šestic. Één aspect hebben al deze cd’s gemeen: de sevdah, de ziel van Bosnië-Herzegovina. ‘Tales from a forgotten city’ wordt opgedragen aan Mostar; de stad waar Šestic opgroeide en het twintig jaar geleden allemaal begon.


Dragi Šestic
startte in 1993 met het opnemen van enkele sevdahlinka om even de oorlog te vergeten. Deze sevdah cassette werd lokaal zo’n groot succes, dat hij in 1998 zijn debuut maakt met de Mostar Sevdah Reunion en twee jaar later de prachtige cd ‘A Gypsy Legend’ opneemt, in samenwerking met zanger Saban Bajramovic (1936-2008). Zijn laatste cd ‘Tales from a forgotten city’ draagt Šestic op aan zijn geboorteplaats Mostar (Bosnië) waaraan hij zijn roem aan te danken heeft. De stad met zijn prachtige brug over de Neretva rivier.

Met weemoed denkt Dragi Šestic terug aan zijn kinderjaren in het nu zo moderne Mostar. Bijzondere schrijvers, schilders, musici en dichters woonden in het kleine stadje, waaronder Aleksa Šantić en Osman Đikić. Gedichten van deze twee Bosnische poëten zijn in de ’60/’80-er jaren op muziek gezet door zanger Himzo Polovina (1927-1986) en nu opnieuw gearrangeerd door vier oudgedienden van de Mostar Sevdah Reunion.

Op ‘Tales from a forgotten city’ wordt de groep bijgestaan door gastmusici en vier vocalisten Vladimir Mickovic, Kristina Sulaver, Anja Rikalo en Dino Sose. Met zeer grote passie en zeggingskracht zingen zij in een mix van oosterse (Turkse), Slavische en zelfs Joodse invloeden de liederen van Himzo Polovina. Prachtig gedoseerd voel je de melancholie en het sentiment, die te vergelijken is met de Spaanse duende en de Portugese saudade. De begeleidingen worden gespeeld op accordeon, gitaar, viool, piano en slagwerk en bieden een onverstoorbare basis voor de vocalisten die moeiteloos balanceren tussen melodie en ornament. Viool, gitaar en accordeon schitteren in solistische momenten waarbij ze de sevdah prachtig aanvullen en de kracht voelbaar is van deze bijzondere Bosnische muziek. Nummers als ‘Sto te name’ (Waarom was jij er niet), ‘Djaurko Mila‘ en zelfs het springerige ‘Djela Fato, djela zlato’ hebben een markante beladenheid en bieden de sevdahlinka die in het westen onbekend zou zijn gebleven maar door de Mostar Sevdah Reunion toegankelijk wordt gemaakt voor een breed publiek.

Mostar Sevdah Reunion: Miso Petrovic-lead gitaar / Sandi Durakovic-gitaar / Nermin Alukic-zang & gitaar / Senad Trnovac-drums / Marko Jakovljevic-bas / Vanja Radoja-viool / Gabrijel Prusina-piano

De Mostar Sevdah Reunion heeft vanaf hun debuut uit 1998 groot succes. De groep, onder leiding van Dragi Šestic, begeleidde naast Saban Bajramovic ook Ljiljana Buttler (The Mother of Gypsy Soul) en de Macedonische zangeres Esma Redzepova. De ‘sevdah’ is een muziekstijl die meer dan 300 jaar oud is en ontstaan in Mostar, waar de sevdah dichters vandaan komen. De Mostar Sevdah Reunion geeft vanaf hun beginperiode veel concerten in West Europa en trad op met o.a. B.B.King, Van Morrison, Dr. John, Bill Wyman en Keb Mo. Bovendien is de groep te zien in een BBC documentaire “The greatest World Music bands” over Balkan muziek.

  • Mostar Sevdah Reunion: ‘Tales from a forgotten city’ (Snail Records/World Connection)

© Mattie Poels.