Eind 18de eeuw beschreef Martinez Compañón (Spaanse bisschop 1780-1790) de situatie in Trujilio, een havenstad in Peru. Hij noteerde de muziek die hij hoorde in het boek ‘Codex Trujilio del Perú’: bailes (dansen), tonadas (lied met gitaarbegeleiding) en cachuas (feestmuziek). Het ensemble Música Temprana brengt deze muziek opnieuw tot leven.

De ‘Codex Trujilio del Perú’ bestaat uit weliswaar uit negen delen, maar muziek staat alleen in het 2de deel. Daarin heeft Martinez Compañón precies beschreven hoe deze muziek moest worden uitgevoerd. Bovendien zijn de boeken rijk versierd met aquarellen van het dagelijks leven in Trujilio. Compañón was naast musicus ook bisschop en hield zich bezig met het bouwen van basisscholen voor Indiaanse kinderen, restaureerde kerken, richtte een klooster op en deed onderzoek naar lokale planten, dieren en inheemse culturen.


Música Temprana
put uit het rijke verleden dat door Martinez Compañón onsterfelijk is gemaakt in zijn ‘Codex Trujilio del Perú’. De muziek wordt o.a. gespeeld op Peruaanse instrumenten: de quena (fluit), de charango (10-snarig instrument), bombo (grote trom), chas-chas en cajón (percussie instrumenten), viool en Barokharp. De muziek is zowel instrumentaal als vocaal en beweegt heel geraffineerd tussen folklore en Barok. De charango, percussie en quena zorgen onmiskenbaar voor het Andes timbre terwijl daarboven de vibratoloze viool cirkelt, gelardeerd met Barokke trillers. Een typisch kenmerk uit de Barok is de ‘terrassen dynamiek‘ waarbij hard en zacht abrupt wordt afgewisseld, prachtig gespeeld in ‘Tonada El Tupamaro’.


Música Temprana
is een gezelschap van tien musici onder leiding van Adrián Rodríguez Van der Spoel, een musicus uit Argentinië die o.a. studeerde in Buenos Aires en een voorliefde heeft voor volks- en oude muziek. De uitvoeringen op ‘Bailes, Tonadas & Cachuas’ hebben een betoverende spontaniteit, waardoor de muziek onbevangen klinkt. Zeker de vocale kwaliteiten zijn uitmuntend, non-vibrato, spatzuiver en gebracht met grote affectie. Wat overigens ook geldt voor het samenspel, de samenklank waarbij snaarinstrumenten zowel tokkelend als slag worden bespeeld. Música Temprana bewijst met deze vierde cd dat muziek uit eind 18de eeuw tijdloos is, mits goed uitgevoerd!

Cd presentatie
9 maart – Waalse Kerk in Amsterdam / 10 maart – Lutherse Kerk in Groningen / 12 maart – De Vereeniging in Nijmegen

Meer info: Música Temprana

  • BezettingAdrián Rodríguez Van der Spoel: dirigent

Gabriel Aguilera Valdebenito: zang, gitaar, quena, percussion
Joshua Cheatham: viool
Luciana Cueto: zang, percussie
Florian Deuter: viool, percussie
Andres Locatelli: fluit
Lina Marcela Lopez: zang
Alvaro Pinto: zang, quena, percussie
Adrián Rodríguez Van der Spoel: zang, gitaar, percussie
Manuel Vilas Rodríguez: harp
Mónica Waisman: viool, percussie

  • Música Temprana: ‘Bailes, Tonadas & Cachuas’ (cobrarecords/musicatemprana)
  • Adrián Rodríguez Van der Spoel – foto: Frits Schroeder

© Mattie Poels.