Mathias Eick (1979) is trompettist/multi instrumentalist uit Zuid Noorwegen. Op zijn tweede cd ‘Skala’ horen we een bijzonder spectrum van melodisch beeldende muziek. Langzaam glooiende composities die net zo helder & fris klinken als de ongerepte Noorse natuur, waar bergen, meren, fjorden en bossen als metafoor dienen voor Eick’s muziek: eerlijk en puur.

Mathias Eick is een veelzijdige muzikant die naast trompet ook vibrafoon, gitaar en bas speelt. Hij wordt geboren in het dorp Eidsfoss in een muzikaal gezin: moeder zangeres en vader jazzmuzikant. In het verleden speelde hij o.a. in het orkest Jaga Jazzist (free-jazz) en op de legendarische cd ‘Tarantella’ van bassist Lars Danielsson.

De composities op ‘Skala’ zijn kenmerkend door de vele ritmische herhalingen in de begeleiding. Hierdoor wordt de muziek magisch en krijgt een citerend karakter. Bovendien zit er veel dynamiek in de arrangementen die versterkt wordt door twee(!) drummers. De overwegend gedragen trompet melodieën worden gespeeld met veel galm en cirkelen indrukwekkend boven de begeleidingen. Melodieën met een liedvormige structuur en abrupte modulaties die niet alleen verrassend zijn maar ook verruimend werken: zoals dat gebeurt in de compositie ‘Joni’, opgedragen aan Joni Mitchell, waarin thema’s abrupt verschuiven gevolgd door een vóórhouding, die maar langzaam oplost. Bijzonder is ook het stuk ‘June’ waarin naast trompet en piano ook harp klinkt in een licht impressionistische klankkleur. Naast trompet solo’s horen we enkele sax solo’s van Tore Brunborg die wel heel erg goed geluisterd heeft naar landgenoot Jan Garbarek. Mathias Eick schreef alle composities en speelt ze met een zacht zwevende trompet klank, met veel (wilde) lucht. Hierdoor klinkt zijn muziek aandoenlijk en zeer sympathiek. In ‘Oslo’ en ‘Epilogue’ gebruikt hij een harmonizer waar door middel van elektronica één trompet toon wordt omgezet in meerdere en er een vervreemdend effect ontstaat. Heel geraffineerd en zeer doeltreffend.

Deze tweede cd van Mathias Eick is in alle opzichten subliem, waarbij melodie, harmonie en dynamiek samenkomen in een nieuw spectrum: ‘Skala’!

Mathias Eick is 2013 in Nederland voor twee concerten: 22 maart Paradox – Tilburg / 23 maart North Sea Jazz Club – Amsterdam

Mathias Eick: trompet, vibrafoon, elektrische gitaar, contra-bass / Tore Brunborg: tenor saxofoon / Andreas Ulvo: piano / Morten Qvenild: keyboards / Audun Erlien: elektrische bas / Torstein Lofthus: drums / Gard Nilssen: drums / Sidsel Walstad: harp

  • Voor Eksklusivt – Mathias Eick fremfører ‘Oslo’: klik hier
  • Mathias Eick: ‘ Skala’ (ECM/New-Arts/Challenge Records)

© Mattie Poels.