Trompettist Frank London en saxofonist Greg Wall studeren gelijktijdig aan het Conservatorium in New England. In de ’80-er jaren ontmoeten ze elkaar opnieuw in New York en treden op tijdens de vele Hasidic bruiloften. Het Joods repertoire dat ze op deze manier leren kennen, vormt de basis voor hun band The Hasidic New Wave. De groep maakte vijf cd’s die nu gebundeld zijn in de prachtige box ‘The Complete Recordings’.

 

De Hasidic New Wave ontstaat in 1993 als Frank Londen en Greg Wall een project starten voor de Knitting Factory (Jewish Alternative Music Tour). Een organisatie in Manhattan die zich richt op experimentele muziek. Als uitgangspunt gebruikte de groep aanvankelijk de nigunim: de Joods religieuze melodieën en ander Hasisdic repertoire. Op het debuut ‘Jews and the Abstract Truth’ (uit 1996) worden deze ‘nigunim’ omgetoverd tot dynamische stukken waaruit een losgeslagen muzikale vrijheidsdrang blijkt die het kwintet tilt tot grote hoogten. Een muzikale beperking is de groep van begin af aan vreemd en ze hebben zich nooit vastgelegd op het spelen van één stijl. Dat levert een rijtje cd’s op met een ratatouille aan stijlen die zo gerangschikt en bewerkt zijn, dat de muziek van het Hasidic New Wave inmiddels een stijl op zích geworden is. De muziek vliegt alle kanten op: in een moordend tempo horen we rock, pschydelisch, impro, (free) jazz, funk, veelal gelardeerd met de Joodse signatuur. De overwegend instrumentale muziek is opzwepend, energiek, zit vol georganiseerde chaos en improvisaties met hier en daar een ballade. Naast oprichters Frank London en Greg Wall zijn gitarist David Fiuczynski, drummer Aaron Alexander en bassist Fima Ephron de vaste leden van de groep, die allen componeren en arrangeren. Opmerkelijk zijn de ferme solo’s op trompet en sax maar vooral het gitaarwerk van David Fiuczynski is bijzonder. Hij geeft niet alleen stevige, rotsvaste solo’s maar maakt ook gebruik van micro-tonen waardoor zijn spel schuurt tegen de Westerse tonaliteit zoals in ‘H.W.N. PT.2’. Een techniek die hij later uitwerkt op zijn cd ‘Planet Micro Jam‘. De Hasidic New Wave wordt op de ‘The Complete Recordings’ bijgestaan door een dozijn gastmusici waaronder gitarist Gary Lucas, organist Anthony Coleman en drie musici van de Senegalese percussiegroep Yakar Rhythms die de vierde cd ‘From the Belly of Abraham’ betovert met een Afrikaanse teint. De laatste cd bevat live opnamen uit Keulen (1993) en de Knitting Factory (New York/1994).

‘The Complete Recordings’ is een bijzondere compilatie voor de pop, jazz en Joodse muziekliefhebber….dus eigenlijk voor iedereen!

The Complete Recordings’: 1) ‘Jews and the Abstract Truth’ – 2) ‘Psycho-Semitic’ – 3) ‘Kabalogy’ – 4) ‘From the Belly of Abraham’ – 5) ‘Live and rare Recordings’.

  • Hasidic New Wave: ‘The Complete Recordings’ (Tzadik/New Arts International)

© Mattie Poels.