De Ethiopische zangeres Minyeshu, die vanaf eind jaren ’90 in Nederland woont, omarmt met haar vierde cd ‘Black Ink’ de popmuziek. Waren de drie voorafgaande cd’s nog volledig georiënteerd op de Ethiopische signatuur, ‘Black Ink’ is een mix van diverse pop stijlen, gelardeerd met elektronica, tegen een Ethiopische achtergrond.

Minyeshu start in Nederland haar carrière bij het sympathieke label Mosaique Vivant (tegenwoordig Vivesco) van producer San Graatsma, waarmee ze de cd ‘Horn of Africa’ opneemt en eind jaren ’90 tourt met de groep ‘Africa Unite’. De daaropvolgende jaren maakt ze met haar band Chewata tournees door Nederland, België en Duitsland en komt haar tweede cd ‘Meba’ uit, gevolgd door ‘Dire Dawa’ die ze opneemt met musici uit Sudan, Mali, Repubiek Congo, Amerika en Ethiopië.

Op ‘Black Ink’ slaat Minyeshu een nieuwe muzikale weg in. Mede door producers Stefan Kruger en  Stefan Schmid, beiden van o.a. ZUCO103, is ‘Black Ink’ een meer op de popmuziek georiënteerd album, waarbij de Ethiopische kenmerken verder naar de achtergrond verdwijnen. De polyritmiek, de pentatoniek (5 toonreeks) en Afrikaanse instrumenten zijn tot een minimum beperkt waardoor er een heel nieuwe kleur ontstaat: popmuziek met een Ethiopische lading. Minyeshu heeft een warme, sympathieke stem en zingt onmiskenbaar Ethiopisch: haar ornamenten, trillers en toonreeksen tillen het Oost Afrikaanse land over het continent naar een West Europese bedding. Heel geraffineerd legt ze de Ethiopische klankkleur in de melodie waardoor de muziek bij vlagen authentiek klinkt en haar stem prachtig boven de West Europese pop zweeft.  De muziek op ‘Black Ink’ werd geschreven door de producers Kruger en Schmid, Minyeshu en mede producer Paul Willemsen. De beste stukken zijn te vinden op de eerste helft van de cd. ‘Dorze’ sluit aan bij de muziek van Angelique Kidjo uit Benin (cd ‘Aye’ uit 1993). ‘Firhat’, ‘Mizan’ en ‘Sehara’ brengen een inventieve Ethio-popmix waarmee Minyeshu een groot publiek bereikt en dat is ze meer dan waard.

  • Minyeshu: ‘Black Ink’ (WestdrumRecords/Coast-to-Coast).

© Mattie Poels.