‘Urna – The Magical Voice from Mongolia’ is een compilatie cd van de bijzondere zangeres Urna uit Inner Mongolië (Noord China). Haar muziek laveert tussen authentiek Mongoolse en de Westerse. Ze schrijft veelal haar eigen stukken samen Robert Zollitsch die ook de zither bespeelt.

Binnen de Mongoolse (Chinese) tonaliteit (pentatoniek) horen we liedjes die gaan over de steppe, paarden (van Genghis Kahn) en de natuur. Opmerkelijk geslaagd is het gebruik van de West Europese instrumenten saxofoon, viool, cello, gitaar en accordeon naast de Aziatische zither, morin huur (2 snarig rechtop bespeelde viool) en de sheng (mondorgel). De sheng is overigens de voorloper van de accordeon en werd vanaf midden 18de geïntroduceerd in West-Europa. De cd ‘Urna – The Magical Voice from Mongolia’ is samengesteld uit de cd’s ‘Hödööd’ (1999), ‘Jamar’ (2001) en ‘Amilal’ uit 2005. Twee stukken zijn speciaal opgenomen in samenwerking met het legendarisch Joods trio Kroke uit Krakau.

Prachtig hoe de Mongoolse muziek wordt geassimileerd met de Westerse waarbij de stem van Urna onmiskenbaar Mongools blijft. Tussen de regels door zie je de uitgestrekte steppe, ruik je het malse gras en hoor je het gekletter van paarden hoeven. Een muzikaal beeldende combinatie die niet alleen bijzonder goed geslaagd is, maar ook de Mongoolse muziek toegankelijker maakt voor een breder publiek.


Urna (Chahar-Tugchi)
groeit op in het dorp Ordos in Inner Mongolië, een autonome regio in Noord China. Als ze muziek (yangqin; Chinese zither) wil gaan studeren, verhuist ze naar de hoofdstad Hohot waar haar lerares onder de indruk is van haar muzikaliteit. Na een half jaar vertrekt Urna naar Shanghai waar ze verder studeert aan de Muziek Academie en bovendien ook Manderin moet leren spreken, de Zuid Chinese taal. Vanaf begin jaren ’90 geeft ze concerten: zingt ze, speelt yangqin en treedt ze op met het Nationaal Orkest van Inner Mongolië. Ze valt op door haar enorme adem, waarmee ze lange frases kan zingen. Bovendien heeft ze een bereik van vier(!) octaven. Haar muziek wordt gebruikt in de film ‘Two Horses of Genghis Kahn‘ van Byambasuren Davaa (van o.a. The Story of the Weeping Camel). Urna woonde vijf in Cairo, maar tegenwoordig in Berlijn. Sinds 1995 neemt ze vijf cd’s op waarop ze regelmatig samenwerkt met zither speler Robert Zollitsch en sheng (mondorgel) gigant Wu Wei beiden ook woonachtig in Berlijn.

 Urna:Urna – The Magical Voice from Mongolia’ (Network/Munich)

© Mattie Poels.