De Italiaanse gitarist Antonio Forcione komt na vijf jaar met zijn nieuwe cd ‘Sketches of Africa’. Een muzikaal amalgama van pop, jazz en sketches van Afrikaanse klanken. Geen cd voor de purist maar wel een voor de avontuurlijke luisteraar die graag wordt verrast. Opvallend zijn de melodieën die steevast voor de fundering zorgen en duidelijk Westers zijn georiënteerd.

Forcione wordt bijgestaan door een aantal Afrikaanse musici waaronder de Zimbabwaanse zangeres Chiwonese Maraire (in ‘Song for Zimbabwe’ en ‘Song Groove’), Juldeh Camara die de Senegalese één snarige viool (riti) smaakvol laat
vibreren in ‘Africa’ en ‘Sun Groove’ en de kora speler (West Afrikaanse harp) Seckou Keïta. Daarnaast horen we (elektrische) bas, percussie, cello, fluit en bugel. Maar het is toch vooral de akoestische gitaar waar het om draait op ‘Sketches of Africa’. Fraai gespeeld, met een duidelijke souplesse en markante frasering waarbij goed te horen is dat deze gitarist werkelijk iets te vertellen heeft. Zeer kundig neergezet zowel op metalen als nylon snaren: waarbij vooral de laatste bijzonder riant klinken in ‘Tarifa’. Een compositie waar de flamenco doorheen schijnt; refererend aan het zuidelijkste stukje Spanje, aan de Straat van Gibraltar. Alhoewel deze sketches van Afrika niet veel verder reiken dan hier en daar wat Afrikaanse flavour, is deze 14de cd van Antonio Forcione toch zeer de moeite waard.

Antonio Forcione (1960) wordt geboren in Zuid Italië. Hij studeerde percussie in Ancona (Oost Italië) en later harmonieleer in Rome. In 1983 emigreert hij naar Londen en verdient aanvankelijk de kost met schoonmaakbaantjes, maar valt op tijdens een BBC televisie contest waardoor zijn muziek carrière in een stroomversnelling komt. Hij start met Seikou Keita (kora) en Adriano Adewale (percussie) de groep AKA. Hij schrijft veel eigen stukken en speelt later samen met o.a. Leo Kottke, Zucchero, Pino Daniele en Bobby McFerrin. Hij wint de ‘Best Spirit of the Fringe Award’ tijdens het Edinburgh Festival en toert door Australië. Zijn repertoire beweegt voortdurend tussen Afrikaans, Latijns Amerikaans, klassiek, flamenco en folk.

  • Antonio Forcione‘Sketches of Africa’ (Antastic/Bertus)

© Mattie Poels.