Het ensemble Aranis startte zo’n tien jaar geleden met hun kamerbrede kamermuziek. Wars van stijlkenmerken speelt het ensemble eigentijdse stukken in navolging van de authenticiteit van Wim Mertens (1953). Een minimalistisch componist die België begin jaren ’80 wakker schudde met zijn prachtige ‘Struggle for Pleasure’.

Aranis speelt beweeglijke muziek met een enorme verscheidenheid aan ritmische wisselingen, optische tragiek en minimalistisch getinte structuren. Ze gebruiken dissonante harmonieën met akkoord progressies die verkwikkend, ongebruikelijk en verrassend zijn.

Op ‘Made in Belgium’ speelt de groep werken van Belgische componisten waaronder Jan Kuijken, Wouter Vandenabeele, Wim Mertens, Dick van der Harst (NL) en Joris Vanvinckenroye, de bassist van Aranis. Veelal op complementaire basis gecomponeerde stukken: waarbij de instrumenten elkaar (ritmisch) aanvullen. Zonder het gebruik van percussie ontstaat er levendige muziek, met een open en doortastend spectrum. Ongrijpbaar, origineel en toch zo vertrouwd, met een hoog filmisch en beeldend karakter. Één grote ontdekkingsreis waarvan de eindbestemming bekend is, met onderweg een feest van herkenning. Dé kracht van dit Belgisch gezelschap!


Aranis
bestaat uit vijf musici die inmiddels zeven cd’s uitbrachten met een geheel eigen door-gecomponeerde stijl die niet goed te plaatsen is. Zelf noemen ze hun muziek ‘Belgian Chambermusic Rock’, maar zelfs deze benaming dekt niet de lading. Naast de vaste leden wordt het ensemble regelmatig uitgebreid met gastmusici. Op ‘Made in Begium’ zijn dat de gitarist Trey Gunn en pianist Pierre Chavalier.

Arianis: Liesbeth Lambrecht: viool, altviool / Marjolein Cools: accordeon / Stijn Denys: gitaar / Jana Arns: dwarsfluit, zang / Joris Vanvinckenroye: contrabas & compositie

  • Aranis: ‘Made in Belgium’ (Homerecords.be)

© Mattie Poels.