De nieuwe cd ‘Côté Jardin’ van de Belgische gitarist Philip Catherine is een voortzetting van de traditie die hij startte met zijn legendarische cd ‘Oscar’ uit 1988. Catherine begrijpt de kunst van het componeren waarin hij schijnbaar ongecompliceerde thema’s neerzet tegen een organische achtergrond.

Thema’s klinken op het eerste gehoor logisch en vanzelfsprekend maar in elke compositie is wel een muzikale vondst te horen. Opmerkelijke akkoordwisselingen, glijdende chromatiek, abrupte modulaties worden gespeeld met een wonderlijke en zeer herkenbare gitaarkleur. Zoals het nummer ‘Seven Teas’, een typisch Philip Catherine thema, een compositie waarin je in nog geen 2’5 minuut getuige bent van een metaforisch ‘bloemrijk opkomende zon‘.

Catherine speelt zowel op akoestisch als elektrische gitaar doortastend, ferm en zonder vibrato. Hierdoor is zijn timbre uniek en markant. In zijn improvisaties borduurt hij voort op thema’s, omspeelt melodieën en is wars van onnodig gepriegel. Hij wordt bijgestaan door bas, drums en piano. Het toegevoegde keyboardspel zorgt hier en daar voor overbodige ‘strijkers’ bedjes, net zo overbodig als het titelstuk ‘Côté Jardin’, dat met fluisterzang wordt gezongen door Catherine’s dochter Isabelle.

Toch is ‘Côté Jardin’ een sublieme cd van een meester gitarist met een verbluffende instrument beheersing. Hij straalt rust en autoriteit uit, waarmee hij onherroepelijk elke toehoorder aanzet tot luisteren en genieten!

Philip Catherine: gitaar / Nicola Andrioli: piano / Philippe Aerts: contra bas / Antoine Pierre: drums / Philippe Decock: keyboards / speciale gast: Isabelle Catherine: zang (op ‘Côté Jardin’ ).

Op 12 december 2012 geeft Philip Catherine een concert in het Bimhuis van Amsterdam.

Philip Catherine (Londen/1942) wordt geboren in een muzikaal gezin uit een Engelse moeder en Belgische vader: violist bij het London Symphony Orchestra. Als puber hoort hij de liedjes van George Brassens en ontdekt hij de muziek van zijn landgenoot Django Reinhardt. De stijl van deze Hot Club de France gitarist blijft als een watermerk hoorbaar in de muziek van Catherine. Als jongen van achttien (1960) toert hij met organist Lou Bennett en tien jaar later met het kwartet van violist Jean-Luc Ponty. Met Larry Coryell neemt hij o.a. het tijdloze ‘Twin House‘ (1977) op en acht jaar later de enerverende trio opnamen (zonder drummer) met trompettist Chet Baker (‘Chets Choice’ uit 1985). Met bassist Charles Mingus speelt hij mee op zijn cd ‘Three or Four Shades of Blue’ uit 1989. Catherine werkt sinds 1985 regelmatig samen met bassist/producer Hein van de Geyn, (die ook ‘Côté Jardin’ produceerde) waarmee hij enkele cd’s opneemt, waaronder ‘Oscar‘ (1988) en ‘Live at Cap Breton’ (2010). Eind oktober (2012) werd Philip Catherine 70 jaar.

  • Philip Catherine: ‘Côté Jardin’ (Challenge Records)

© Mattie Poels.