Nigeria is decennia lang de leider op de Afrikaanse muziek markt: het land heeft een groot aantal inwoners, er zijn talloze studio’s en er worden veel cd’s en cassettes uitgebracht die worden verkocht op lokale markten. Slechts enkele Nigeriaanse musici hebben internationaal succes, waaronder Fela Kuti met Tony Allen en King Sunny Adé.

De zanger/bandleider Tunji Oyelana bracht met zijn groep The Benders in 1969 zijn debuut-L.P. ‘Agba Lo De’ uit, die twee jaar later zorgde voor een nationale hit explosie. Deze L.P. luidde een nieuw muzikaal tijdperk in: ’n opzwepende mix van Afrikaanse ritmen, een hoog funk gehalte met een vette knipoog naar de soul, rock en jazz.

De muziek die Tunji Oyelana uitbracht in de jaren ’70, is nu gebundeld op de prachtige dubbel-cd ‘Tunji Oyelana – A Nigerian Retrospective 1966-79′. We horen groovy rock sounds op drums & percussie, funky (fuzz) gitaren, blazers riffs, Farfisa gekleurde orgel structuren met prikkelende eenstemmige (voor en na) zang. Hier en daar klinkt een sax solo over enkele akkoorden die steeds worden herhaald dat voor een hallucinerend effect zorgt. Andere stukken hebben een ‘liedjes’ structuur met meer rock en soul invloeden. Dat levert een gevarieerde compilatie op. De opnamen klinken ongepolijst, rauw maar daardoor heerlijk authentiek en spontaan. Met deze ‘Retrospective’ dubbelaar horen we muziek in de tijdsgeest van ’60-er jaren. Onafhankelijk van Engeland is Nigeria tollend op zoek naar een nieuwe muzikale identiteit.

Tunji Oyelana wordt geboren, (net zoals Fela Kuti), in Abeokuta, een stad ten zuiden van de hoofdstad Lagos. Hij groeit op in een muzikaal gezin met veel aandacht voor literatuur. Studeert muziek en acteren/jongleren en werkt sinds 1960 samen met Wole Soyinka. Een dichter die kritische teksten schrijft over de Nigeriaanse corruptie. Soyinka is tot begin deze eeuw lid van The Benders.

Tunji Oyelana, inmiddels de 70 gepasseerd, woont tegenwoordig in Londen en runt een restaurant waar hij af en toe zingt voor zijn gasten.

  • Tunji Oyelana: ‘A Nigerian Retrospective 1966-79‘ (SoundWay/Xango XMD)

© Mattie Poels.