zDe muziek van Philip Glass heeft een innerlijke diepgang die als een magneet je gedachten absorbeert. De Nederlandse harpiste Lavinia Meijer arrangeerde enkele werken van hem voor harp. Na een succesvolle ontmoeting met de componist, verschijnt er nu een volledige cd met werk van Philip Glass.

De cd opent met de inleiding uit de cyclus ‘Glassworks‘. Een compositie waarbij de ritmiek verdeeld is over twee handen: de baspartij speelt een 2-tels maat, terwijl de melodie in een 3-tels maat erover heen tokkelt. Op deze wijze ontstaat polyritmiek
(geleend uit de Afrikaanse muziek) die het stuk een enorme flow, drive bezorgd. Een compositie techniek die regelmatig terugkeert in het werk van Glass, enerverend gespeeld door Lavinia Meijer. In een stabiele cadans houdt ze de muziek in evenwicht, tilt ze de melodie uit het spectrum en zorgt ze voor de naadloze rimpeling op het water. Een benadering die overigens geldt voor de hele cd, waaruit blijkt dat de harp een uitstekend instrument is voor de muziek van deze Amerikaanse componist. Aanvankelijk arrangeerde Meijer alleen de ‘Metamorphoses’, gecomponeerd voor piano in 1988. Na een enthousiaste reactie van de componist in 2011, besloot Lavinia op zoek te gaan naar meer geschikt werk en stuitte op de filmmuziek van ‘The Hours’ uit 2002. Zes stukken uit deze film score bewerkte zij voor harp en zijn naast de ‘Metamorphoses’ te vinden op haar nieuwe cd. De filmmuziek klinkt sober, beladen met een bewogen karakter en krijgt door de harp vertolking een nieuwe dimensie die nog niet eerder hoorbaar was.

Lavinia Meijer (1983) is een avontuurlijk harpiste, steeds op zoek gaat naar de randen van de harp muziek. Zij studeerde als meisje van elf aan de ‘Jong Talentafdeling’ van het Utrechts Conservatorium waar ze zeven jaar later cum laude afstudeerde. Om haar muzikale interesse te verbreden, volgde zij lessen bij jazz harpist Park Stickney, violist Theo Olof (viool) en blokfluitist Walter van Hauwe. Ze won diverse prijzen waaronder de eerste prijs tijdens het Prinses Christina Concours in 1997, de Stichting Jong Muziek Talent Nederland ’96 en ’98 en de eerste prijs tijdens het Nederlands Harp Concours in 1997 en 2004. Zij maakte concert tournees door Europa, Azië en Amerika, als solist, met diverse orkesten en ensembles. Lavinia Meijer nam haar debuut cd ‘1685‘ op in 2004 met Barok muziek die zij bewerkte voor harp. Er volgden nog twee cd’s waaronder ‘Visions’ uit 2009 met moderner werk en ‘Fantasies & Impromptus’ (2011) met werken van o.a. de Franse componisten Fauré en Saint-Saëns. In 2012 kwam haar vierde cd ‘Philip Glass’ uit.

  • Lavinia Meijer: ‘Philip Glass’ (Channel Classics)

© Mattie Poels.