De vijfde cd ‘Caraguatá’ van gitarist Gustavo Pazos Conde biedt schetsen van de Uruguayaanse stijlen milonga (dans), estilo (folklore), chamarrita (folklore) en candombe (Afro-Uruguyaanse percussie muziek). Pazos Conde, geboren Uruguayaan, verwerkte deze genres in nieuw gecomponeerde stukken die hij solo uitvoert op ‘Caraguatá’.

Als een vakman weerspiegelt en vertaalt hij de muziekcultuur uit Rio de la Plata. Bewogen, met virtuositeit maar vooral met een geheel eigen benadering horen we het verleden van de estilo, de candombe of de milonga. Een persoonlijke aanpak waarbij hij de Uruguayaanse muziek
grensoverschrijdend laat klinken. Inspirerende stijlen zijn door Pazos Conde geconverteerd tot eigentijdse nieuw gecomponeerde traditionals. Op ‘Caraguatá’ staan naast werken van hem, ook composities van bevriende componisten waaronder het prachtige ‘Campos de la Tarde‘ van de Argentijnse gitarist Walter Heinze en werken van Sergio Fernández Cabrera die ook veel composities schreef voor het Duo Umbral.


Gustavo Pazos
Conde studeerde aanvankelijk klassiek gitaar van de componisten Fernando Sor uit Spanje en de Italiaanse Matteo Carcassi. Maar eenmaal in de hoofdstad Montevideo, verschoof zijn interesse naar de ‘gaucho gitaar’: naar o.a. de milonga en de vidalita (folklore). Hij groeit op in Tacaurembó, centraal Uruguay, waar gitaarmuziek een regelmatig terugkerend instrument is tijdens feesten en evenementen. Jaren later krijgt hij les van de Uruguayaanse gitarist Magdalena Jimeno en aan het Sweelinck Conservatorium van Amsterdam. Zijn brede muzikale interesse vertaald hij nu naar zijn composities die hij schreef voor ‘Caraguatá’. Gustavo Pazos Conde nam in de jaren ’80 de cd’s El Retorno (’83), Vida y Oficios (’84) en Aparceros (’88) op en tien jaar later ‘Papas Calientes’ met gitariste Esther Steenbergen. Sindsdien is Gustavo Pazos Conde zich meer gaan toeleggen op componeren. Tegenwoordig woont hij in Nederland, had jarenlang de cd winkel Musique du Monde in Amsterdam en werkte voor de radio (NTR). Naast zijn werk als uitvoerend musicus, produceerde hij cd’s van o.a. Sandra Luna, Renato Borghetti en Dino Saluzzi.

‘Caraguatá’ wordt gepresenteerd op 2 december 2012 in het Tropentheater Amsterdam

In onderstaande youtube speelt het Duo Umbral de compositie ‘El Sauce’ van Gustavo Pazos.

  •  Gustavo Pazos Conde: ‘Caraguatá’ (Saphrane/Music&Words)

© Mattie Poels.