De Bulgaarse muziek heeft, mede dankzij het communisme, haar oorspronkelijkheid behouden. Lokale en seizoensgebonden liederen zijn nog steeds populair. Het Bulgaarse Perunika Trio uit Londen ging op zoek naar liederen uit Zuid Bulgarije, uit Thracië en het Zuid Westelijker gelegen Shopluk. Een collectie is nu te vinden op hun cd ‘A Bright Star has Risen’.

Het Perunika Trio klinkt hechter en compacter dan op hun debuut ‘Introducing’ uit 2008. De drie stemmen zijn coherent en vullen elkaar fantastisch aan, tot één muzikale kleur. Harmonische samenklanken worden veelal gelardeerd met geslepen, dissonante akkoorden en versierd met glissando’s, kreten en glottis slagen (klakken). De repertoirekeuze op ‘A Bright Star has Risen’ is gericht op de Bulgaarse folklore, tegen een achtergrond waarin de vrouw/’t meisje centraal staat.
Zo verwijst ‘Paune forkat’ naar het Lazarus feest waarin jonge meisjes dansen en is ‘Peperuda’ een Slavisch rituele regendans voor vrouwen. Veel Bulgaarse teksten handelen over de schoonheid van de vrouw waaronder het titelstuk ‘Izgreyala yasna zvezda‘ (A Bright Star has Risen), geschreven door Dora Hristova. De dirigente van het Bulgarian Radio & T.V. Women Choir uit Plovdiv. Het koor dat ooit de bijnaam ‘Le Mystere des Voix Bulgares’ (het mysterie van de Bulgaarse stem) kreeg, bedacht door de Zwitserse etnomusicoloog Marcel Cellier, naar aanleiding van de snijdende en bijzondere arrangementen van Philip Koutev (1903/1982), de vader van de moderne Bulgaarse muziek. De arrangementen van het Perunika Trio zijn hierop gebaseerd. Het mystieke is er allang van af, maar het schittert als nooit tevoren!

In Bulgarije is de volksmuziek diep geworteld in de cultuur, waarbij elk feest zijn eigen muziek kent. Op het platteland klinken jaarlijks nog altijd de seizoensliederen, van oudsher gezongen om Goden gunstig te stemmen. Tegenwoordig weet men natuurlijk beter, maar de muziek bestaat nog steeds. De ‘Koleduvane’: op Kerstavond zingen jongens van deur naar deur liedjes in ruil voor wat eten. De ‘Nestinarstvo‘ muziek wordt gespeeld op de gaita (doedelzak) en tapan (grote trom) tijdens ’t met blote voeten ‘dansen op hete kolen‘. De Lazarovden (St. Lazarus – 1 april) waarbij jonge kinderen in de vroege ochtend zingen en dansen door de straat. Tenslotte de bruiloftsmuziek: onderverdeeld in verschillende gedeelten met elk zijn eigen soort muziek: de aankomst van de bruid, processie naar de kerk, het ‘na trapeza’ (bruiloftsmaal) en de grote feestavond met bruiloftsmuziek (van bijv. klarinettist Ivo Papasov).

Meer Perunika Trio klik Hier.

  • Perunika Trio: ‘A Bright Star has Risen’ (ARC Music-EUCD 2409)

© Mattie Poels.