Monty Picon is een feestband uit Rennes (Bretagne). Ze hebben slechts één stopcontact nodig om de hele straat te laten vibreren en zijn daarbij self-supporting: de installatie staat op een groot rek waarop ook de luidsprekers, de gitaarversterker en de microfoons zijn gemonteerd. Zeer compact en doeltreffend, net zoals hun muziek.

Met vijf blazers, gitaar, banjo en drums (verdeeld over twee muzikanten), brengt dit negenkoppige gezelschap een energieke mix van brass, punk, rock, hiphop met lichte inval van retro. Ongepolijste zang, recht voor je raap en soms gezongen door een megafoon, in het Frans. Minder succesvol zijn de Engels teksten die té direct zijn en daardoor hun lading verliezen, maar gelukkig niets afdoet aan het feestkarakter.

De arrangementen zijn doordacht en vitaal met veel improvisatie, met name voor de blazers. Vooral het gebruik van de banjo geeft de muziek lucht en zorgt voor een heel eigen cachet. Als ‘bedrijfskleding’ dragen ze allen een kapotte spijkerbroek waardoor de groep overkomt als een straatorkest.

Monty Picon is een professioneel gezelschap dat hun muziek brengt met veel gemak en souplesse en gemakkelijk een heel festivalterrein op dampen zet. Ze maakten 7 cd’s waarvan ‘Pour Quelques Mollards de Plus’ de laatste is. Hieronder enkele tracks.

 

Monty Picon in de haven van L’herbaudiere

Kinoy: achtergrondzang, trombone / Matt: achtergrondzang, trompet / Manu: achtergrondzang, trompet / Gu: bass, achtergrondzang / Yo: achtergrondzang, trompet / Toto: Bachtergrondzang, banjo / Benj: achtergrondzang, trombone / Ga: zang, gitaar / Gronik : Drums

© Mattie Poels.