‘Groeten uit het land van Mest & Mist’ is de naam van de 2de CD van Mama Roux. Een groep uit Apeldoorn die in aanvoering Mieke Rous een heel eigen stijl heeft ontwikkeld binnen de new-folk groepen uit Nederland. Mama Roux bestaat uit 3 vrouwen en 2 mannen; de vrouwen zingen en de mannen spelen accordeon/piano en bas.

De eerste verrassing komt al meteen bij het openen van het cd-hoesje; aan de linkerzijde zit een gevouwen bootje: metafoor voor de thematiek van de liedjes, de jaren vijftig, de jaren van de wederopbouw en emigratie. Als je het bootje uitvouwt, laten de teksten zich ontwaren: ‘Zeemansliefde’, ‘Aan de Heersers’, ‘Tijd’

Mieke Rous, de initiator van de groep, is docente tekenen en schrijft (bijna) alle teksten en muziek voor de groep. Liefst ’s avonds, na negenen, dan luistert ze naar haar eigen melodiëen en schrijft een (Nederlandse) tekst binnen de sfeer van het lied. Teksten die soms als quotes begonnen in haar Rozen-notitieboekje dat ze altijd bij zich draagt, als geheugensteun. Ooit zong Mieke in het a-capella meiden-trio ‘3 Fout’, dat instrumentaal werd uitgebreid na een optreden in een muziektent in Apeldoorn. Dat resulteerde in wisselende bezettingen en uiteindelijk waren de zangeressen Tynke Luske en Caroline Buitenhuis, de accordeonist Juul Beerda en bassist Eric van Loo de blijvers, die ook speelden op de debuut CD ‘Schoone Schijn’ en nu op  ‘Mest & Mist’.

De liedjes van Mama Roux hebben allemaal een knipoog naar het verleden, net zoals de opmaak van het CD-hoesje, de website en de foto’s, zonder pathetisch te worden. Het is eerder humoristisch! De stemmen van de drie vrouwen zingen heerlijk polyfoon over en door elkaar heen en dan weer plotseling homofoon, prachtig gemixt tot één vocale kleur…..en het is juist díe kleur die mede bepalend is voor het geluid, de stijl, van de groep.

Op ‘Mest en Mist’ wordt Mama Roux bijgestaan door een aantal gastmusici zoals Eric Roelofsen (trombone/tuba) en Joris van Beek (viool) van het klezmer orkest DiGojem en zanger André Manuel (& de Ketterse Fanfare). Verder hebben ze Het Groot Apeldoorns Smartlappenkoor kunnen strikken om hun bijdrage te leveren.

Mama Roux is een veelzijdige groep die naast het maken van theaterprogramma’s nog veel meer op haar kerfstok heeft: Tombola der Tien (geboden) in een interactief programma. Een miniconcert vanuit een caravan in Meesleeptheater. Bingo voor gevorderden parodie op het bingo spelletje. De vergankelijkheid van een ‘oude vrijster’ in De Veiling…..en Nummertjes trekken, het verzorgen van achtergrondmuziek….voor meer info: Mama Roux

De CD is uitgegeven door Silvox

© Mattie Poels.