De Amsterdamse band The Ex is zó onder de indruk van het spel van de Ethiopische saxofonist Getatchew Mekuria, dat zij in 2004 een reis maken naar Addis Ababa (hoofdstad van Ethiopië), op zoek naar deze legendarische muzikant. Eenmaal gevonden, gaat Mekuria mee naar Nederland om samen met The Ex (en het Instant Composers Pool (ICP) met o.a. drummer Han Bennink) het 25 jarig bestaan van The Ex te vieren. Daaropvolgend gaven ze samen honderden concerten in meer dan 15 landen en ontstaat er wederzijds respect en waardering.

Na de zomer toer van 2011 besluit Getatchew Mekuria om nog één cd te maken, samen met The Ex: ‘ Y’Anbessaw Tezeta’. (Verlangend naar de Leeuw). Een instrumentale cd, opgenomen in Nederland en Ethiopië.

Getatchew Mekuria (1935) ‘ademt leven’ door zijn saxofoon: hij laat het instrument ronken, walmen en dampen en speelt de overwegend korte ritmische Ethiopische lijnen met alle rust en zekerheid. The Ex stelt zich daarbij opvallend dienstbaar op en geeft Mekuria op de cd ‘ Y’Anbessaw Tezeta’ alle ruimte en bewegingsvrijheid om te kunnen schitteren. Thema’s worden solo of unisono gespeeld al dan niet ondersteund door de vijf gast blazers, gelardeerd met gitaar-rifs en rollende drumpatronen. Het geheel vormt een West-Europees-Ethiopische connectie die uniek is in de wereld en zelfs uniek binnen The Ex outillage, die voorheen ruiger en driftiger was. Mekuria was ooit de eerste Ethiopiër die saxofoon speelde en door het bestuderen van Westerse Standards en Ethiopische muziek een heel eigen stijl ontwikkelde die hij nu voor de laatste keer laat horen op ‘ Y’Anbessaw Tezeta’.

  •  Y’Anbessaw Tezeta’ bevat een bonus-cd met o.a. opnamen gemaakt tijdens het 25-jarig jubileum van The Ex. Getatchew Mekuria trad op met het ICP (in Paradiso/Amsterdam 2004) en met The Ex in Mulhouse en Montreal/2004.

© Mattie Poels.