De groep Quetzal uit Los Angeles brengt van oorsprong een mix van pop en rhythm&blues, aangevuld met Cubaanse en Mexicaanse ritmen (son jarocho), jazz en gospel. Hun vijfde cd ‘Imaginairies’ raakt echter steeds verder verwijderd van het oorspronkelijke concept, dat werd aangezwengeld door gitarist en initiator Quetzal Flores toen hij begin jaren ’90 de son jarocho ontdekte. Een muziekstijl uit Vera Cruz (Mexico) die in 1972 een revival beleefde. Flores luisterde in zijn jeugd niet alleen naar deze Mexicaanse muziek, maar ook naar música ranchera (soort bolero), salsa en rhythm&blues. We horen het allemaal voorbij komen op ‘Imaginairies’: aan de ene kant heel inventief en kleurrijk met prachtige ritmen, (meerstemmige) zang en cellopartijen, aan de andere kant te ver doorgeschoten naar superlatieve en nietszeggende popliedjes. Toch biedt ‘Imaginairies’ voldoende kwaliteit, waardoor het een bijzondere cd geworden is.

Zo horen we in Estoy Aqui een moderne cumba (Colombiaanse dansmuziek); is Tragafuegos heerlijk overgoten door het son jarocha snaarinstrument de jarana; klinkt er in Duérmete een langzame son montuno (Cubaans ritme) en is sluitstuk het werkelijk schitterende Todo lo que tengo. 

De succesformule van het sextet Quetzal kwam destijds in een stroomversnelling, toen Quetzal Flores (foto links) ging samenwerken met Martha Gonzáles. Een zangeres die opgroeide in het Mexicaanse mariachi idoom en jarenlang zong in een mariachi trio in Los Angeles. Gonzáles noemt het gezelschap Quetzal een ‘East L.A. Chican@ Rock Group’ met maatschappij kritische teksten over het leven in Oost Los Angeles van Mexicaanse immigranten.

Martha Gonzáles heeft een opmerkelijk vitale en oorspronkelijke stem en is het boegbeeld van Quetzal. Zij studeerde West-Afrikaanse en Cubaanse zang en dans en trad op met de groepen Los Lobos, Los Super Seven en de Peruaanse zangeres Susana Baca  Veder horen we op ‘Imaginaries’ veel percussie, gitaar, diverse soorten jarana’s (de Mexicaanse son jarocho gitaar), toetsen, cello en bas.

http://www.youtube.com/watch?v=gEO_C_0RsUI

  • Quetzal: ‘Imaginaries‘ (Smithsonian Folkways Recordings/Music&Words).

© Mattie Poels.