Gitarist Niels Brouwer en zangeres Monica Akihary vormen sinds 1996 Boi Akih, een duo dat inmiddels vijf cd’s uitbracht met wisselende gastmusici. Begin 2012 wordt daar ‘Circles in a Square Society’ aan toegevoegd en worden ze bijgestaan door trombonist Wolter Wierbos en drummer Kim Weemhoff.

Het resultaat is een intense cd met covers uit de popmuziek geschiedenis, gelardeerd met door Brouwer geschreven ‘Circles 1 t/m 5’. We horen klassiekers van Joni Mitchell, Jimi Hendrix, David Crosby en Neil Young die op ongeëvenaarde wijze worden getransformeerd tot meesterwerken. Gitarist Niels Brouwer (de onmiskenbare spil van de groep), speelt ‘voorbij de melodie’ in een soort ‘voortdurende‘ improvisatie en prikkelt daarmee de luisteraar. Heel inventief, heel speels en ingenieus transformeert hij met deze aanpak de stukken tot nieuwe muziek, waarbij de nieuwe melodie soms als een watermerk boven de originele zweeft. Iets soortgelijks geldt voor zangeres Monica Akihary; zij raakt de ziel van de melodie en daarmee de ziel van de luisteraar die wordt meegevoerd naar de popmuziek uit de jaren ’70/’80 die is teruggebracht tot zijn muzikale essentie. Tussen al dit moois klinken de ‘Circles 1 t/m 5′; duidelijk experimenteler, met gebruik van elektronica en waar trombonist Wolter Wierbos en drummer Kim Weemhoff iets meer speelruimte krijgen.

  • Boi Akih; ‘Circles in a Square Society’ (Bromo-003)

© Mattie Poels.