In de bar van de Tolhuistuin in Amsterdam-Noord (net over het IJ) zijn op zondag 2 sept. (2012) in het kader van het Atlas Festival, twee (gratis) mini concerten: om 11.30, 13.00 en 15.00 uur treedt de ûdspeler Charbel Rouhana en de Indiase sarangi speler Dhruba Ghosh op.

Duo concert van Charbel Rouhana & Dhruba Ghosh

De Libanese ûd (Arabische luit) Charbel Rouhana (1965) is een meester op zijn instrument. Kreeg les aan het National Conservatory of Music in Beirut. Hij ontwikkelde een nieuwe ûd lesmethode waarmee hij nu les geeft aan datzelfde Conservatorium en trad jarenlang op met Marcel Khalife, de Libanese ‘Bob Dylan’. Libanon is een Arabisch land met een grote kijk op het westen, iets wat Rouhana doorzet in zijn muziek. Hij transformeert de Arabische textuur met een westerse aanpak waaraan hij melodieën, harmonieën, accordeon en piano toevoegt. Heel subtiel, heel geraffineerd waarbij hij niet alleen uitblinkt als musicus maar ook als componist. Bovendien won hij diverse muziekprijzen waaronder de ‘Murex d’Or for the year‘ (2000). De eerste prijs van het ‘Hirayama‘ (’90) en in Japan de compositie-prijs voor zijn werk: ‘Hymn of Peace‘.

Dhruba Ghosh (Mumbai/1957) bespeelt de sarangi, een strijkinstrument dat vertikaal wordt bespeeld met drie snaren (en enkele resonantiesnaren) uit Noord India. Het instrument wordt ook wel ‘de nachtegaal’ genoemd omdat het zoveel zeggingskracht heeft als de menselijke stem. Ghosh is de leidende figuur van het sarangi spel waar hij in 1974 mee begon. Kreeg les van zijn vader Pandit Nikhil Ghosh en de legendarische Ustad Bundu Khan. Gaf veel concerten en lezingen met het trio Traya (met vader en broer Nayan) en trad op tijdens festivals in Europa, Zuid-Amerika en Australië: zowel solistisch als met (klassieke) orkesten waarmee hij eigentijdse, Barok of lokale muziek speelde. Dhruba Ghosh is een breed inzetbare musicus die geen enkele combinatie schuwt. Naast een verbluffende sarangi speler, is hij ook componist en maakte veel cd opnamen.

© Mattie Poels.