Het Perunika Trio bestaat uit de drie Bulgaarse zangeressen Eugenia Georgieva, Desislava Vasileva en Jasmina Stosic, tegenwoordig residerend in Londen. Hun tweede cd ‘Bulgarian Warabeuta’ is, net zoals hun debuut cd ‘Introducing Perunika Trio’ (World Music Network) uit 2008, een a-cappela gezongen album. Tegen een Bulgaarse meerstemmigheid zingt het trio liedjes in het Bulgaars en het Japans.

Zangeres en initiator Eugenia Georgieva werd in 2011 benaderd door een grote platenmaatschappij met de vraag om Japanse liedjes te arrangeren in de Bulgaarse polyfone stijl, inclusief de klassiekers ‘Greensleeves’ (in het Engels gezongen) en ‘Auld Lang Sine’ (Hotaruno Hikari), een lied dat dagelijks te horen is tijdens winkel-sluitingstijd; als metafoor voor ’tot ziens’.

Op ‘Bulgarian Warabeuta’ horen we het Perunika Trio in een aaneensluiting van unisono en meerstemmig gezongen melodieën waarin ze de Bulgaarse harmonische polyfonie spat zuiver neerzetten. Soms schrijnend dicht tegen elkaar aan, dan weer met ‘van elkaar afbuigende lijnen’ die vervolgens harmonisch (of unisono) voortschrijden, maar steeds met een fraaie Bulgaarse stemkleuring en voortreffelijke ornamentatie. Alles gezongen met een vanzelfsprekend gemak dat zijn weerslag heeft op de luisteraar. Opmerkelijk is daarbij de intonatie die de stemmen transformeert tot één kleur, zelfs bij modulaties waarbij de groep van toonsoort veranderd. Het repertoire varieert van folk- tot kinderliedjes die in het Bulgaars en Japans worden gezongen. Beiden talen zijn weliswaar onverstaanbaar voor de gemiddelde Europese luisteraar, maar dat vormt geen enkel probleem en waaruit maar weer eens duidelijk wordt hoe universeel muziek is, als het maar goed wordt uitgevoerd!

Het Perunika Trio ontleent haar naam aan de jonge vrouw Perunika, de vrouw van de machtige God Donor die in het Pirin (Bulgarije) gebergte woonde. De groep won de derde prijs tijdens het Llangollen Musical Eisteddfod festival in 2008 in Llangollen (Wales) en gaf veel concerten op festivals en concertzalen waaronder het Kokusai Forum en het jaarlijkse festival ‘Live Image 12’ in Tokio, Japan. Alle arrangementen op ‘Bulgarian Warabeuta’ werden geschreven door de componist en arrangeur Stoimen Dobrev. In Engeland komt de cd op de markt met de titel ‘A Bright Star Has Risen’.

  • Perunika Trio‘Bulgarian Warabeuta’ (Sony Music Japan SICP 3410)

© Mattie Poels.