Keith Jarrett trad eind vorige eeuw regelmatig op met twee legendarische trio’s. Het Amerikaanse trio; met drummer Jack DeJohnette en bassist Gary Peacock en daarvoor met het Europese (Scandinavische) trio; met de Zweedse bassist Palle Danielsson en de Noorse drummer Jon Christensen. Dit laatste trio was vrijer van opzet en bovendien uitgebreid met de lyrische Noorse saxofonist Jan Garbarek. Met dit kwartet maakte Keith Jarrett vier cd’s waaronder ‘Personal Mountains’. Uitgebracht als dubbel L.P., live opgenomen in Tokyo in 1979. Tien jaar later, in 1989, verscheen deze dubbellaar als cd, aangevuld met het stuk ‘Late Night Willie‘. Nu, in 2012, wordt ‘Personal Mountains‘ opnieuw uitgebracht maar nu onder de nieuwe titel ‘Sleeper’ en bovendien als dubbel cd. Compositie ‘Late Night Willie’ is vervangen en aangevuld door ‘So tender’, ‘Chant of the Soil’ en ‘New Dance’.

Ook in deze stukken horen we een Jarrett die veel rock, pop en (vooral veel) gospelinvloeden gebruikt in zijn muziek. Melodische thematiek die gemakkelijk in het gehoor ligt met veel improvisatie mogelijkheden waarbij akkoord progressies plaats maken voor glooiende en rollende pianistiek en het beginthema wordt onder gedompeld in voortreffelijke en zeer inspirerende uitvoeringen. Op deze opnamen horen we een Jarrett die zelfs 40 jaar na dato nog even fris en helder klinkt; mede dankzij de fenomenale geluidstechnicus Jan Erik Kongshaug die veel Jarrett opnamen maakte en uitblinkt in transparantie en helderheid! Jan Garbarek (die op ‘Sleeper’ ook fluit speelt) werkt zijn improvisaties uit met melodische lijnen die een prachtig contrast vormen met de over het algemeen ritmische (drukke) begeleiders.

Hecht, compact en herkenbaar klinkt de muziek op ‘Sleeper’ en toont een optimale Keith Jarrett: herkenbaar door zijn muzikaal vakmanschap en (meezingende) solo’s.

  • Keith Jarrett‘Sleeper’ (ECM Records 2290-91/Challenge).

© Mattie Poels.