De groep Mokoomba bestaat uit zes Zimbabwaanse jonge mannen die het symbool vormen van talent, energie en doorzettingsvermogen. Ze behoren tot de tonga minderheid, groeien op in de Victoria Falls regio en vormen zo een metafoor voor een bruisende groep muzikanten.

Zanger Mathias Muzaza is de initiator van de groep, wordt geboren uit Angolese en Zambiaanse ouders en groeit op in Zuid-Afrika. Spreekt inmiddels zes talen en is een lopende Afrikaanse muziekencyclopedie. Mokoomba wordt opgericht in 2001 en geeft na zes jaar hun eerste concert tijdens het Music Crossroads Lokale Festival in Bulawayo. Een jaar later speelt de groep tijdens het Music Crossroads Interregionale Festival in Malawi; een contest waar ze de eerste prijs winnen, wat hun een Europese toer oplevert waaronder ook een concert in Amsterdam en een hypermix van DJ Gregoer Salto van hun track ‘Messe Messe’ van hun debuut cd ‘Kweseka’ uit 2009.

Mokoomba laat op hun tweede cd ‘Rising Tide’ opwindende muziek horen in een mix van Zuid-Afrikaanse melodieën en harmonieën, Afro-Beat flarden en West Afrikaanse ritmen waaronder de soukous. Zanger Mathias Muzaza valt op door zijn warme, innemende en overtuigende stem waarbij de coherente samenzang zorgt voor een warme bries die door de cd laveert en je migreert door het rijke Afrika. Stevige blazerspartijen, gemuteerde (gedempte) gitaarpartijen, strakke percussie en (blazers) solo’s zorgen daarbij voor een cd die weliswaar niet tijdloos is, maar zeer de moeite waard!

Mokoomba wordt bijgestaan door een dozijn gastmusici, werd opgenomen in Brussel, Harare (Zimbabwe) en Abidjan (Ivoorkust) en geproduceerd door de bassiste Manou Gallo -ex Zap-Mama- (1972/Ivoorkust) die met haar cd ‘Lowlin” een wereldse stempel zette op de Ivoriaanse muziek.

  • Makoomba: ‘Rising Tide’ (IglooMondo/Xango).

© Mattie Poels.