Fred Frith (Heathfield/1949) is multi-muzikant die bekendheid kreeg met zijn avant-rock groep Henri Cow, opgericht eind jaren ’60 aan de Universiteit van Cambridge. Speelde aanvankelijk folk, maar later een scala aan stijlen waaronder rock en moderne klassieke muziek. Hij componeerde o.a. voor het Arditti Quartet, Asko Ensemble en Ensemble Modern, waarin hij zich uiteindelijk ontwikkelde tot ‘Professor of Composition!‘ Bovendien werkte Frith samen met musici als Robert Wyatt, Derek Bailey, John Zorn, Brian Eno en de Tjechische violiste en zangeres Iva Bittová. 

Fred Frith schrijft film-scores en geeft les aan de ‘Music Department van het Mills College‘ in Oakland (California) en aan de ‘Musik Akademie‘ in Basel (Zwitzerland).

In 2008 richt hij de groep Cosa Brava om terug te keren naar zijn voorliefde voor de folk-song; voor de puurheid van het lied dat zich ontwikkeld door samenspel van een (rock)band en niet door vooropgezette uitgeschreven arrangementen waarbij elke noot vaststaat. Op ‘The Letter’ is hij samen met zijn band Cosa Brava al improviserend te werk gegaan. We horen Frith in een folk-rock outillage met experimentele randjes waarbij het verrassingseffect voortdurend op de loer ligt. Je wordt meegenomen in een glooiende muzikale metamorfose die prikkelend, bevreemdend en overrompelend werkt. De toegankelijke melodieën volgen elkaar in rap tempo op, zijn fris en helder en werken opmerkelijk goed als tegenwicht voor de elektro-ornamenten die soms wel wat veel door de muziek laveren en zorgen voor een diffuus geheel.

Fred Frith blijft op ‘The Letter’ muzikaal op de achtergrond en geeft zijn kwintet Cosa Brava veel ruimte waardoor een cd is ontstaan met muzikale gedachten wisselingen langs een muzische wandeling over de ‘Canterbury scene‘.

Bezetting: Fred Frith (gitaar/zang), Zeena Parkins (accordeon/keyboards/zang), Carla Kihlstedt (viool/basharmonica/zang), Matthias Bossi (drums/zang), The Norman Conquest (sound manipulatie) met gastmusici Michael Elrod-tambura en William Winant bass-drum

In deze Youtube een live opname van Cosa Brava tijdens Banlieues Bleues Live (2008)

http://www.youtube.com/watch?v=ohfrJTHC4m4

  •  Cosa Brava:The Letter‘ (Intakt cd 204/2012/Codaex)

© Mattie Poels.