De Jazz Bigband Graz (JBBG) uit Oostenrijk, speelt op hun 8ste cd ‘Urban Folktales’ een uitkiende mix van jazz, pop en wereldmuziek, die zijn oorsprong weliswaar vindt in de jazz maar coherent wordt aangevuld met klassiek repertoire, minimal, rock, pop en Afrikaanse klanken, gelardeerd met elektronica. Hierdoor ontstaat een brede klankkleur waarbij de vele mogelijkheden die een big band zowiezo al te bieden heeft, optimaal worden benut. Opmerkelijk daarbij zijn het gebruik van de draailier, een elektrische zither en de theremin in ‘Urban Tribes‘ en ‘Seelenbaumeln’. De composities van saxofonist Heinrich von Kalnein en trompettist Horst-Michael Schaffer zijn origineel, gevarieërd en verrassend, waarbij regelmatig verschillende melodielijnen door elkaar heen bewegen, als in een polyfone zetting.

De stukken ‘Seelenbaumeln’ en ‘The Day We Landed’ worden gezongen in resp. het Duits en Engels door de Amerikaanse zanger Theo Bleckmann en Rêve African door de Guinese Hadja Kouyaté. Solo’s komen voorbij van de Finse trompettist Verneri Pohjola, de Italiaanse trombonist Gianluca Petrella en de van origine Vietnamese gitarist Nguyên Lê waarbij het bigband-idioom verder wordt geïntensiveerd.

  • ‘Urban Folktales’ is een buitengewoon opmerkelijke cd waarbij klankkleur, melodie en uitvoering samen komen in een brede en ruimdenkende globaliserende opzet. Waar muziekstijlen in elkaar overlopen en elkaar versterken en je gedwongen wordt niet meer genres te denken; heerlijk!

Voor meer muziek; klik hier.

In deze youtube hoor je de JBBG in een opname uit 2008, met het gebruik van de theremin.

http://www.youtube.com/watch?v=jnnLavWh2BM

  •  JBBG – Jazz Bigband Graz: ‘Urban Folktales’ (ACT 9528-2/Challenge).

© Mattie Poels.