Tritulen; trio uit zuid Noorwegen, uit Hordaland. Twee vrouwen en een man spelen folk van de bovenste plank; zangeres Ebba Jacobsson wordt bijgestaan door Anette Thorheim op melodeon (soort accordeon) en Jonas Åkerlund op viool en gitaar. Traditionele muziek brengen ze, van de westkust van Noorwegen en Zweden.

Ebba Jacobsson heeft een prachtig heldere stem met ’n gerieflijke souplesse en een haast kinderlijke schoonheid, waarmee ze zelfs het in ’t fonetisch gezongen ‘Vals etter Karl Øvretveit’  overtuigend overkomt. Het repertoire van Tintule bestaat uit ‘spirituele’ liedjes over de liefde, een- of meerstemmig gezongen, afgewisseld met instrumentale dansmuziek (polka’s, wals en menuetten). Puur en zuiver gebracht, ietwat archaïsch wellicht, maar met smaak gearrangeerd waarbij vooral viool en melodeon complementair spelen en elkaar aanvullen in melodie en harmonie; steeds met affect gespeeld. Bovendien zijn de melodieën sterk van aard met hier en daar pentatoniek: een Keltische verwijzing die voor een nog intensievere weemoed zorgt.

Tritulen bewijst met deze cd klaar te zijn voor de folk uit Scandinavië en met name die uit Zuid Noorwegen en Zweden, die ze met minimale middelen – maximaal uitvoeren.

  • In deze youtube zie je violist Jonas Åkerlund (rechts)

  • Tritulen: ‘Tritulen’ (Etnisk Musikklubb.no)

© Mattie Poels.