De mchiriku, een dans-stijl uit Tanzania, wordt vooral gespeeld door de Zaramo bevolking, hoofdzakelijk in de hoofdstad Dar es Salaam. De groep Jagwa Music vertegenwoordigt deze stijl al meer dan 20 jaar, een stijl die werd ontwikkeld in de arme buitenwijken van de hoofdstad en de laatste jaren steeds populairder is geworden. Gespeeld wordt er op trommels en hand percussie (maracas/shakers/tamboerijn), aangevuld met een kleine pocket-casio; die ze zelf overigens kinanda noemen (een doosje vol muziek). Met een analoge sound worden razendsnelle melodische patronen getokkeld op dit kleine keyboard die zich veelal bewegen rond drie akkoorden. De zanger wordt bijgestaan door een prikkelende danser, in een soort dubbel-tempo-feel; steeds sneller, energieker en opzwepender. Hun teksten, waarin ze advies geven over het leven in een miljoenenstad, handelen over werkeloosheid, aids, alcohol en drugs en worden regelmatig in graffiti vorm aangetroffen op de zij- en achterkant van bussen en taxi’s.

Jagwa Music bestaat uit zanger Jackie Kazimoto, twee kinanda (Casio keyboard) spelers, een danser en vier trommel slagwerkers die spelen met en zonder stokken. Hun debuut cd ‘Bongo Hotheads’ werd live opgenomen voor familie, vrienden en belangstellenden in een tuin die voor de gelegenheid werd omgedoopt tot de Kuti Kavu Studio. De etnomusicoloog Werner Graebner (werkte o.a. met Bi Kidude en de band Zuhura Swaleh & Mlimani Park Orchestra) produceerde de cd. Hij houdt zich al meer dan 30 jaar bezig met de muziek uit Tanzania en werd bijgestaan door de Belg Vincent Kenis, die we ook al tegenkwamen bij Konono No.1 en Staff Benda Bilili.

De muziek van Jagwa Music is bijzonder, bezwerend en spitant. De mazinge, die de basis-ritmen speelt, wordt door de andere percussionisten polyritmisch doorkruist met de meest ongelooflijke combinaties. Razendsnel, rete strak en buitengewoon levenslustig waarbij de zanger korte frases zingt die gelardeerd worden door de sonore Casio, de kinanda. De cd ‘Bongo Hotheads’ is wellicht geen cd om een keer te beluisteren, maar live is de band een wervelende sensatie zijn; zoals ze al bewezen op het Rosklide Festival in Denemarken!

 

  • Jagwa Music: ‘Bongo Hotheads’ (Crammed Discs/Coast to Coast)

© Mattie Poels.