Robert Wolf was jarenlang gitarist en drijvende kracht achter het kwartet Quadro Nuevo dat hij in 1996 oprichtte met klarinettist Mulo Francel. Een Duitse groep die tango mixt met jazz en improvisatie; een succesvolle combinatie die het gezelschap veel cd’s en concerten opleverde. Door een auto-ongeluk komt er in 2008 abrupt een einde aan dit succes. Robert Wolf raakt verlamd en kan niet meer spelen en optreden en wordt vervangen door harpiste Evelyn Huber. Componeren kan hij nog wel, dat hij nu bewijst met zijn cd ‘Per il mio Amore‘; een cd waarop hij stukken componeerde in opdracht van het Internationalen Gitarrenfestivals Saitensprünge in Bad Aibling. Gitarist Knud Mensing en pianist Stefan Gabanyi, beiden present op ‘Per il mio Amore‘, hielpen Robert Wolf bij de transcripties en vertaalden zijn muziek in partituren, aangezien hij daar zelf niet meer toe in staat is. Bij het componeren is hij uitgegaan van een strijkkwartet, hier uitgevoerd door het (vrouwen)strijkkwartet Toxic Garden Quartet met gastmusici op piano/celeste, (sordine)trompet en gitaar. De muziek heeft een gedragen karakter met een hoog filmisch cachet, maar wordt nogal braaf uitgevoerd. We horen quotes van Napolitaanse melodie structuren, Barokke compositie technieken met een knipoog naar Bach en Vivaldi; gepassioneerd, intens en doorgaans licht droefgeestig.

Daarnaast horen we op ‘Per il mio Amore‘ werken van gitarist Knud Mensing, Sam Phillips en trompettist Reinhard Greiner die een ‘wereldlijker’ karakter hebben. Jazz, Mexicaanse (Mariachi) kleuren, Hot Club de France – á la Django Reinhardt en Oude Jazz uit de jaren ’30 komen voorbij.

Dat maakt van ‘Per il mio Amore‘ een gevarieerde cd; wellicht niet de beste combinatie, maar afwisselend is het zeker, die zowel de jazz- als de klassieke liefhebber zal aanspreken.

  • Klik HIER voor nog meer video’s

Bezetting: Luciana Beleaeva – 1steviool / Beate Palier – 2de viool / Mascha Beleaeva – altviool / Fany Kammerlander – cello / Knud Mensing – gitaar, cheng / Tom Peschel – contrabas / Reinhard Greiner – trompet, bugel, percussie, celesta / Stefan Gabányi – piano, celesta.

  • Robert Wolf: ‘Per il Mio Amore’ (Fine Music/Codaex).

© Mattie Poels.