Het folk-trio Alterne uit Norway komt met een fantastisch debuut-album.

English version below

Alterne bestaat uit de Deense zangeres Ida Marie Jessen, accordeoniste Maimu Jõgeda uit Estland en de Belgische (hardinger) violist en gitarist Oscar Beerten. Ze ontmoetten elkaar tijdens hun muziekstudie aan de Sibelius Academy in Helsinki (Finland).

Vorige maand kwam hun debuut Alterne op de markt. Een fantastisch album dat uitblinkt in fris- en helderheid en zich beweegt op het snijvlak van Scandinavische folk en pop. Zangeres en componiste Ida Marie Jessen componeerde negen stukken (en teksten) waarin de folkmuziek centraal staat. Zo horen we de Finse kantele (citer) in Alle terner en Go down river, klinkt er een Noorse dans op de hardinger-viool in Morgensolen, de Noorse joik-zang in Die haver sô nylihen regnet en Polsan en horen we prachtig akoestisch gitaarspel samen met de kantele in Lad mig ligge her, Pt 1 & Lad mig….Pt 2.

Zo te horen hebben we hier te maken met drie bijzondere musici die al heel wat jaren meedraaien binnen de Scandinavische folk scene. Viool (heerlijk wendbare solo in Polsan) en stuwende, melodieuze accordeon vlechten lieflijk in elkaar in prachtig gearrangeerde (polyfonische) fragmenten. De muziek klinkt verzorgd en de stukken zijn vakkundig door het trio gearrangeerd, waarbij de verschillende instrumenten moeiteloos switchen van solo- naar begeleidingsinstrument. Stuwend en solide vormen ze zo de basis van de muziek. Boven al dit fraais klinken de vocalen van Ida Marie Jessen. Kristalhelder, oprecht en eerlijk met een sympathieke dictie.

Alterne bewijst met deze debuut-CD dat ze in staat is om traditionele folk zo’n twist te geven dat de herkenbaarheid blijft, maar de verrassende elementen voortdurend de show stelen. Heerlijk!

English version

The folk trio Alterne from Norway has released a fantastic debut album.

Alterne consists of the Danish singer Ida Marie Jessen, accordionist Maimu Jõgeda from Estonia and the Belgian (hardinger) violinist and guitarist Oscar Beerten. They met while studying music at the Sibelius Academy in Helsinki (Finland).

Their debut CD Alterne was released last month. A fantastic album that excels in freshness and clarity and moves on the cutting edge of Scandinavian folk and pop. Singer and composer Ida Marie Jessen composed nine pieces (and lyrics) in which folk music plays a central role. For example, we hear the Finnish kantele (zither) in Alle terner and Go down river, a Norwegian dance on the hardinger violin in Morgensolen, the Norwegian joik singing in Die haver sô nylihen regnet and Polsan and beautiful acoustic guitar playing together with the kantele in Lad mig lie here, Pt 1 & Lad mig….Pt 2.

It sounds like we are dealing with three special musicians who have been involved in the Scandinavian folk scene for many years. Violin (wonderfully agile solo in Polsan) and driving, melodic accordion sweetly intertwine in beautifully arranged (polyphonic) fragments. The music sounds ingenious and the pieces are expertly arranged by the trio. The various instruments switch easily from solo to accompaniment. Driving and solid, they form the tight basis of the music. Above all this beauty are the vocals of Ida Marie Jessen. Crystal clear, sincere and honest with sympathetic diction.

With this debut CD, Alterne proves that she is able to give traditional folk such a twist that the recognizability remains, but the surprising elements constantly steal the show. Excellent!

*Alterne: Alterne (GO’ Danish Folk / Xango)

© Mattie Poels.