De Italiaanse zangeres Maria Mazzotta brengt met haar solo-CD ONDE (Golven) een ode aan de zee.

English version below

Als in een golvende donderslag word je door elkaar geschud bij het beluisteren van het album ONDE van Maria Mazzotta. Een Italiaanse zangeres uit Puglia. Een Italiaanse stad in het zuiden van Italië, in de hak van de laars. De streek waar de opzwepende tarantella-muziek vandaan komt. De snelle dans, in een 6-tels maat waar energiek op wordt gedanst. En levendige stijl die als een schaduw door haar muziek waadt. Ze wordt bijgestaan door Ernesto Nobili op elektrische gitaar en baritongitaar en Cristiano Della Monica op drums, percussie en elektronica.

ONDE is een ode aan de kracht van de zee. Als een metafoor klinkt in elk nummer het zoute water: opzwepend, kabbelend, bruisend, wild en woest in het altijd-bewegende-verhaal-van-de-zee. De begeleiding bestaat uit (elektronisch) drumwerk en elektrisch gitaarwerk (met strakke vervorming), waarmee de vocalen van Mazzotta overtuigend worden ondersteund en er dynamische muziek ontstaat. Brede (ritmische) gitaarakkoorden vormen, samen met de drums, een dijk van een begeleiding, waarin Maria Mazzotta zingt over de gevaren van de zee. Soms krachtig, dan weer subtiel en teer. Ze heeft een zeer wendbaar en vol stemgeluid waarmee ze moeiteloos wisselt van sfeer. In veel stukken klinkt de tarantella door als een muzikaal-watermerk. In Viestesana en Pizzica de Core is deze Zuid-Italiaanse dans duidelijk hoorbaar, die ONDE een bijzondere impuls bezorgt en deze eeuwenoude traditie innovatief leven inblaast.

English version

The Italian singer Maria Mazzotta pays tribute to the sea with her solo album ONDE (Waves).

You are shaken like a wave of thunder when listening to the album ONDE by Maria Mazzotta. An Italian singer from Puglia. A Italian city in the south of Italy, in the ‘heel of the boot’. The region where the exciting tarantella music comes from. The fast dance in a 6-time beat that is danced energetically to. A lively style that wades through her music like a shadow. She is assisted by Ernesto Nobili on electric – and baritone guitar and Cristiano Della Monica on drums, percussion, electronics.

ONDE is an ode to the power of the sea. The salt water sounds like a metaphor in every song: stirring, rippling, sparkling, wild and fierce in the ever-moving story of the sea. The accompaniment consists of (electronic) drumming and electric guitar work (with tight distortion), convincingly supporting Mazzotta’s vocals and creating dynamic music. Broad (rhythmic) guitar chords together with the drums form a great accompaniment, over which Maria Mazzotta sings about the dangers of the sea. Sometimes powerful, sometimes subtle and delicate. She has a very agile and full voice with which she can effortlessly change mood. In many pieces the tarantella sounds like a music watermark. This southern Italian dance is clearly audible in Viestesana and Pizzica de Core, which gives ONDE a special boost and breathes innovative life into this age-old tradition.

*Maria Mazzotta: ONDE (Zero Nove Nove/ Xango)

© Mattie Poels.