Accordeoniste Johanna Juhola & pianist Timo Alakotila laten op Amicum een eminente, muzikale vriendschap horen.

English version below

Net zoals in heel West-Europa werd ook Finland in de jaren ’20 van de vorige eeuw gegrepen door de tango uit Argentinië. Maar wel met dat verschil dat de tango in Finland zich uiteindelijk ontwikkelde tot een mengvorm van pelimanni-muziek, die gespeeld werd op een accordeon (niet op de oorspronkelijke bandoneon) en de composities veelal in mineur werden geschreven.

De Finse accordeoniste Johanna Juhola & pianist Timo Alakotila spelen al zo’n vijftien jaar samen in Tango Orkester Unto met onder andere zangeres Pirjo Aittomäki. Een ensemble dat zich meer beweegt over het traditionele tango-pad.

Nu zijn ze samen te horen op hun duo-CD Amicum (latijn voor vriend), waar ze de muzikale touwtjes behoorlijk laten vieren. De veelal zelf geschreven stukken zijn een aaneenschakeling van (dans)folk, klassiek, jazz, pop en tango. Stijlen die organisch in elkaar overvloeien en waarin adembenemend en vakkundig wordt geëxperimenteerd met sfeer, ritme- en tempowisselingen en dynamiek. De muziek klinkt fris, verzorgd en zeer verfijnd. Beide musici hebben een trefzekere timing waardoor de partijen moeiteloos en als een puzzel in elkaar grijpen en je met gemak drie kwartier wordt onthaalt op optimaal muziekplezier.

Klik hier voor de recensie van violist Kristina Heebøl met Timo Alakotila

English version

Accordionist Johanna Juhola & pianist Timo Alakotila show an eminent, musical friendship on their album Amicum.

Just like all of Western Europe, Finland was also captivated by the tango from Argentina in the 1920s. But with the difference that the tango in Finland eventually developed into a mixture of pelimanni music, was played on an accordion (not on the original bandoneon) and the compositions were often written in a minor key.

For about fifteen years the Finnish accordionist Johanna Juhola & pianist Timo Alakotila have been playing together in Tango Orkester Unto, with singer Pirjo Aittomäki, among others. An ensemble that moves more along the traditional tango path.

Now they can be heard together on their duo CD Amicum (Latin for Friend) where they mix-up different music styles. The mostly self-written pieces are a succession of (dance) folk, classical, jazz, pop and tango. Styles that flow organically into each other and in which breathtaking and skillful experiments are made with atmosphere, rhythm and tempo changes and dynamics. The music sounds fresh, clear and very refined. Both music have a precise timing so that their instruments fit together effortlessly, like a puzzle, so that you are easily entertained with optimal music pleasure for over 45 minutes.

Click here for the review of violinist Kristina Heebøl with Timo Alakotila

*Johanna Juhola & Timo Alakotila: Amicum (Åkerö Records  / Xango)

© Mattie Poels.