Het album Salos (Eilanden) van het Vlaamse Merope straalt een frisse, intense muzikale schoonheid uit. Het trio gaat op deze nieuwe CD een samenwerking aan met het koor Jauna Muzika uit Litouwen.

English version below

Merope bestaat uit gitarist, ambient sounds producer Bert Cools, zangeres en kanklés (snaarinstrument) speelster Indré Jurgeleviciute en Jean-Cristophe Bonnafous op bansuri (Indiase fluit), aangevuld met enkele gastmusici op synthesizer en cello. Heerlijk zo’n ongebruikelijke instrumentatie die sferische muziek oplevert. Aan de basis staan folk-melodieen uit Litouwen. Indré Jurgeleviciute bespeelt de prachtige kanklés, een soort citer uit Litouwen. Een tokkel-instrument dat veel voorkomt in de Baltische staten, zij het onder andere namen zoals de Letse kokles en de kannel uit Estland. De muziek van Merope ademt rust en bezinning uit en spreekt tot de verbeelding. Is dromerig en krachtig in zijn eenzaamheid, waar klanken in elkaar voortvloeien, overgaan en versmelten. Waar zo nu dan de kantéle klinkt, de bansuri opduikt, besprenkelt met gitaar. Fraai is het koor Jauna Muzika dat, bijvoorbeeld in Oi Toli en het slotstuk Leliumoj, een muzikale frase met snijdende intervallen zingt, deze herhaalt, steeds krachtiger wordt en tenslotte wordt overgenomen door solozang met orgel/ambient en bansuri. Ongekend mooi en bijzonder! In Vilnia horen we een mijmerende kantéle, gelardeerd met synth-sounds die je meevoeren over mistig water. Bijzonder is ook Sakale waar de koor- en solo-vocalen elkaar prachtig doorkruisen en aanvullen, gecomplementeerd met bansuri en elektronische klanken. Merope neemt je mee op een mijmerende reis door Litouwen waar je op sprookjesachtige wijze wordt betoverd door de Litouwse volksmuziek.

English version

The album Salos (Islands) by the Flemish Merope is striking with a fresh, intense musical beauty. On this new CD the trio collaborates with the choir Jauna Muzika from Lithuania.

Merope consists of guitarist, ambient sounds producer Bert Cools, singer and kanklés (string instrument) player Indré Jurgeleviciute and Jean-Cristophe Bonnafous on bansuri (Indian flute), supplemented by a few guest musicians on synthesizer and cello. Wonderful such an unusual instrumentation that produces spherical music. At the base are folk melodies from Lithuania. Indré Jurgeleviciute plays the beautiful kanklés, a kind of zither from Lithuania. A plucking instrument common in the Baltic states, under different names such as the Latvian kokles and the Estonian kannel. Merope’s music exudes peace and contemplation and appeals to the imagination. The sound is dreamy and powerful in its solitude, where sounds flow into each other and nicely merge. Where every now and then the kantéle sounds, the bansuri pops up, sprinkled with fine guitar. The choir Jauna Muzika, for example in Oi Toli and the final piece Leliumoj, sings a musical phrase with intersecting intervals, repeats it, become increasingly powerful and finally is taken over by solo singing with organ / ambient and bansuri. Incredibly beautiful and special! In Vilnia we hear a musing kantéle, interspersed with synth sounds that takes you over misty water. Also special is Sakale, where the choral and solo vocals beautifully intersect and complement each other, supplemented with bansuri and electronic sounds. Merope takes you on a musing journey through Lithuania where you will be enchanted in a fairytale way by Lithuanian folk music. Exciting!

  • Merope: Salos (Granval.com /Xango)

© Mattie Poels.