Was het debuut-album Wa Di Yo van de Haïtiaanse groep Lakou Mizik een weerspiegeling van de muziek uit Haïti. Op het nieuwe album HaitiaNola laat de band een coherente mix horen van Haïtiaanse Kanaval muziek en de Mardi Gras uit New Orleans. De groep wordt hiervoor bijgestaan met gastmusici uit New Orleans.

English version below

De Haïtiaanse groep Lakou Mizik wordt na de aarbeving van 2010 opgericht door gitarist Steeve Vacourt en zanger Jonas Attis. Muziek maken is de beste manier om zo’n vreselijke gebeurtenis te vergeten, zo zeggen zij zelf en bovendien willen ze Haïti weer positief op de kaart te zetten. En dat is gelukt met hun debuut-album Wa di yo uit 2016. Na twee concerten tijdens het New Orleans Jazz & Heritga Festival in 2017 ontstaat het idee om een album op te nemen maar nu met musici uit New Orleans. Onder leiding van producer Eric Heigle gaat de groep aan de slag met gastmusici waaronder trombonist Troy Andrews (Trombone Shorty), gitarist Anders Osborne, percussionist Cyril Neville en pianist Jon Cleary. Het resultaat is een verbluffende, dampende CD met dansbare muziek die geënt is op de Mardi Gras en Kanaval, respectievelijk uit New Orleans en Haïti. Veel vocalen, voor- en nazang, heerlijk meerstemmig en vol overgave gezongen. Pakkende melodieën die je na een keer zo meezingt en dat alles zeer ritmisch uitgevoerd natuurlijk (zoals in Loumandja) want er moet worden gedanst. De groep zingt over hun land Haïti, de kindertijd, vrijheid en over de veerbootramp uit 1993 waarbij 900 mensen omkwamen. Prachtig is de innemende zang van Nadine Remy in La Fanmi (een lied over het belang van familie). Verrukkelijke trombone-solo in Pistach Griye en een heerlijke a-capella uitvoering van de klassieker Iko Iko met percussie-begeleiding. In Rasanbleman horen we zangeres/celliste Leyla McCalla. De CD HaitiaNola is een opgewekt album. In wisselende bezettingen en de zang van diverse vocalisten horen we muziek die je vrolijk maakt en waar je blij van wordt.

English version

The debut album Wa Di Yo by the Haitian group Lakou Mizik was a reflection of the music from Haiti. On the new album HaitiaNola the band shows a coherent mix of Haitian Kanaval music and the Mardi Gras from New Orleans. The group is assisted with guest musicians from New Orleans.

After the earthquake of 2010 the Haitian band Lakou Mizik was founded by guitarist Steeve Vacourt and singer Jonas Attis. Making music is the best way to forget about such a terrible event, they say, and they also want to show the world the rich culture of Haiti. And they really  succeeded with their debut album Wa di yo from 2016. After two concerts during the New Orleans Jazz & Heritga Festival in 2017, the idea arises to record an album, but now with musicians from New Orleans. Under the direction of producer Eric Heigle, the group sets to work with fine musicians, including trombone player Troy Andrews (Trombone Shorty), guitarist Anders Osborne, percussionist Cyril Neville and pianist Jon Cleary. The result is a stunning and steaming CD with danceable music based on the Mardi Gras and Kanaval, from New Orleans and Haiti respectively. A lot of great vocals, call and response singing, wonderfully multi-voiced and performed with great dedication. Catchy melodies that you sing along easily and all very rhythmically of course (like in the song Loumandja) because you have to dance. The group sings about their country Haiti, childhood, freedom and about the ferry disaster in which 900 people died in 1993. Beautiful are the enchanting vocals of Nadine Remy in La Fanmi (a song about the importance of family). Wonderful trombone solo in Pistach Griye and a fine a-capella version of the classic Iko Iko, played with percussion accompaniment. In Rasanbleman we hear singer / cellist Leyla McCalla. The CD HaitiaNola is a cheerful album. In different settings and several vocalists we hear music that makes you dance, happy and sing a long!

  • Lakou Mizik: HaitiaNola (Cumbancha)
  • Photo by: Ben Depp

© Mattie Poels.