De Hongaarse zanggroep Saint Ephraim Male Choir werd opgericht in 2002. Via Grieks Orthodoxe werken, composities van Liszt en Bartok en eigentijdse stukken groeide het gezelschap uit tot een van de meest populaire zanggroepen van Hongarije. Op hun laatste album Wings gaan de acht zangers op zoek naar nieuw, innoverend repertoire.

English version below

De acht geschoolde zangers van het Saint Ephraim Male Choir hebben een unieke sound. Prachtige coherente samenzang die klinkt als één geluid, als een timbre. Op hun CD Wings staan zeer verschillende stukken. Achttien werken van uiteenlopende herkomst, waaronder Zuid-Afrikaanse gospel, psalmen, slaapliedje uit Sardinië en Indiase religieuze muziek. Veelal a capella gezongen werk dat hier en daar wordt ondersteund door een fluit, trommels en bellen. Hun vocalen zijn imposant en doordat de zangers allen geschoold zijn, klinken de stemmen robuust en overtuigend. Het koor zingt veel homofoon werk (elke stem zingt hetzelfde ritme) zoals het fantastische Könyörögjünk keresztyének, een toewijdingslied, aangevuld met een enkel polyfoon stuk, waar elke stem een eigen melodie heeft die een complexere samenzang creëert. Imponerend in de Psalm canon Zsoltárkánon waar de stemmen door elkaar resoneren als een eeuwig durend gebed. Het Saint Ephraim Male Choir slaat op Wings zijn muzikale vleugels uit en doet dat op voortreffelijke wijze.

Meer vocale muziek: Yantra / Quintetto Nigra

English version

The Hungarian singing group Saint Ephraim Male Choir started in 2002. Through Greek Orthodox works, compositions by Liszt and Bartok and contemporary pieces, the choir grows into one of the most popular singing groups in Hungary. On their latest album Wings, these eight singers go in search of new repertoire.

More vocal music: Yantra / Quintetto Nigra

The eight trained singers of the Saint Ephraim Male Choir have an unique sound. Their beautiful voices sound coherent. They sing together like óne sound, like óne timbre. There are very different pieces on their CD Wings. Eighteen compositions of various origins, including South African gospel, psalms, lullaby from Sardinia and Indian religious music. Mostly a cappella sung work that are accompanied here and there by a flute, percussion and bells. Their vocals are impressive and because the singers are all trained, the voices sound robust and convincing. The choir sings a lot of homophonic work (each voice sings the same rhythm) such as the fantastic Könyörögjünk keresztyének, a worship song, supplemented by a single polyphonic piece, where each voice has its own melody that creates a more complex singing together. Impressive in the Psalm canon Zsoltárkánon where the voices resonate interchangeably as an eternal prayer. The Saint Ephraim Male Choir is one of the fine voices heard lately. On an excellent way they spread their musical wings on their new album. Splendid!

  • Saint Ephraim Male Choir: Wings (Fono.hu/Xango)

© Mattie Poels.