Wie van meerstemmigheid houdt, opgelet. Het Quintetto Nigra komt uit Piemonte (noord-west Italië) aan de grens met Frankrijk. Deze streek behoort tot Occitanië, waar ook heel Zuid-Frankrijk toe behoort en oorspronkelijk éénstemmige muziek vandaan komt. De groep Quintetto Nigra bewerkte deze éénstemmige liederen tot prachtig uitgekiende meerstemmigheid.

English version below

Quintetto Nigra heeft haar naam ontleent aan de diplomaat en volkslied verzamelaar Costantino Nigra (1818-1907) die in 1888 het boek ‘Canti popolari del Piemonte’ uitbracht. Traditioneel eenstemmige liederen bewerkte het kwintet (drie vrouwen/twee mannen) tot fraaie meerstemmigheid. Zonder begeleiding (a capella) zingen ze over: liefde, lijden, ontrouw, armoede of vriendschap. Thema’s van alle tijden en van alle mensen en zo ongelooflijk mooi gebracht. Stemmen die afzonderlijk al bijzonder klinken en samen als één homogene kleur: spat zuiver met een heerlijk gemêleerde timing dat elk lied speciaal maakt. Zingen doen ze in Franse en Piemontse dialecten, het Occitaans en Italiaans waarbij het volkse karakter behouden blijft. De liedjes zijn vrijelijk en gedurfd gearrangeerd en hebben soms wat (te) opgeklopte harmonieën: licht over de top door een enkel jazz akkoord. Maar als geheel, zeer indrukwekkend. Na een valse start in de jaren ’90 werd Quintetto Nigra in 2008 opgericht door Maria Adelaide Negrin en Devis Longoin met als doel de liederen uit Piemont te vertalen naar de tegenwoordige tijd. Op deze prachtige debuut cd ‘Sonno Fortunato’ (Slaap Lekker) is dat ruimschoots gelukt en klinkt de groep als een doorgewinterd kwintet waar je met plezier voor wakker blijft.

English version

Those who love harmonie singing: Pay Attention! The Quintetto Nigra is based in Piemonte (North-West Italy) near the French border. This area belongs to Occitania, like Southern France, where the one-melody-tunes come from. Quintetto Nigra arranged these songs to beautiful harmonized pieces.

Quintetto Nigra borrowed their name from the diplomat and folk song collector Costantino Nigra (1818-1907), who published the book ‘Canti popolari del Piemonte’ in 1888. Traditional one-melody-tunes are arranged by the quintet (three woman/two men) to fresh harmony songs. Without accompany (a-capella) they sing about: love, suffer, unfaithful, poorness or friendship. Theme’s of all times and all people, sung extremely beautiful and very exceptional. The seperate voices of Quintetto Nigra are special, one by one. Together they fill the air with óne color, which makes every song very delicate. They sing in French and Piemonts dialect, Occitan and Italian. Each song has kept it’s own folk character and is freely and daring arranged, in spite of the few jazz chords that’s been used. After a cumbersome start in the ’90s, Quintetto Nigra was founded in 2008 by Maria Adelaide Negrin and Devis Longoin with the intention to transform old songs from Piemont to the present time. On this wonderful debut ‘Sonno Fortunato’ (Sleep Well) the group did a great and experienced job. So, that makes it very easy to stay awake and enjoy!

  • Quintetto Nigra: ‘Sonno Fortunato’ (Felmay)

© Mattie Poels.