De ud (Arabische luit) is in de oosterse (oriëntaalse) muziek net zo belangrijk als de piano in de westerse muziek. Dat geldt ook voor het nieuwe album ‘Quantum Leap’ van de in Nederland wonende en van Turkse komaf zijnde ûd-speler Mehmet Polat. Op lucide wijze verwerkt hij (modale) jazz met Oosterse signatuur in zijn composities.

English version below

Mehmet Polat heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een groot musicus, componist en bandleider. Met zijn nieuwe band Embracing Colours omarmt hij vele muzikale kleuren die er worden gecreëerd op zijn album Quantum Leap. Daar heeft hij een aantal geschikte musici voor gevonden die hem muzikaal perfect aanvoelen: de accordeonist Bart Lelivelt, bassist Hendrik Müller en drummer Joan Terol Amigo. Zijn composities bewegen op het snijvlak van Griekse, Turkse en Oost-Europese muziek. Maar nergens is de muziek traditioneel. Steeds horen we een magische cross-over die aansluit bij het werk van ûd-grootheden als Rabih Abou-Khalil en Marcel Khalife. Zijn composities worden gelardeerd met (modale) jazz, prachtige thema’s (met fraaie unisono partijen met de accordeon). Embrazing Colours wordt bijgestaan door enkele gastmusici op trompet, kamancha (Iraans strijkinstrument – spike fiddle), viool en de vocalen van Cigdem Okuyucu. De stukken zijn vindingrijk, zitten vol maat- en tempowisselingen en zijn inspirerend gearrangeerd met mooie afwisselingen tussen dynamiek en energie. Een avontuurlijk album dat met gemak een Quantum Leap mag worden genoemd.

Meer muziek van Mehmet Polat: CD: ‘Next Spring’g of CD: ‘Ask Your Heart’

English version

The musical importance of the piano in Western music is just as important as the ud (Arabic lute) in Eastern music. This also applies to the new album Quantum Leap by ûd player Mehmet Polat, who lives in the Netherlands and is of Turkish origin. He incorporates (modal) jazz with Eastern signature in his compositions in a lucid way.

In recent years Mehmet Polat has developed himself into a great musician, composer and band leader. With his new band Embracing Colours, he embraces many musical colours that are created on his album Quantum Leap. He formed a great band with fine musicians who feel seamless to him: the accordionist Bart Lelivelt, bass player Hendrik Müller and drummer Joan Terol Amigo. His music moves at the intersection of Greek, Turkish and Eastern European music. But nowhere is the music traditional. We always hear a magic cross-over music, related to the music of Rabih Abou-Khalil or Marcel Khalife. His compositions are larded with (modal) jazz, beautiful themes (with beautiful unison parts with the accordion). The band Embrazing Colours is assisted by a few guest musicians on trumpet, kamancha (Iranian string instrument – spike fiddle), violin and the vocals of Cigdem Okuyucu. The music is resourceful, full of tempo changes and arranged in an inspiring way with a nice moves between dynamics and energy. An adventurous album that can easily be called a Quantum Leap.

More music by Mehmet Polat: CD: ‘Next Spring’ or CD: ‘Ask Your Heart’

  • Mehmet Polat & Embracing Colours: ‘Quantum Leap’ (Aftab Records/Xango)

© Mattie Poels.