Pianist Ketil Bjørnstad componeerde muziek op gedichten van Kjersti Annesdatter Skomsvold die door zangeres Eva Bjerga Haugen schitterend worden gezongen. In een serene subtiliteit klinken 12 door Bjørnstad begeleide liederen die een raakvlak vertonen van klassieke en traditionele muziek, aangevuld met een enkel instrumentaal stuk.

English version below

De Noorse pianist Ketil Bjørnstad draait al heel wat jaren mee. Als hij de muziek van Miles Davis ontdekt, raakt hij steeds meer geïnteresseerd in jazz en geïmproviseerde muziek. Hij heeft dan al een klassieke carrière achter de rug die in 1969 start met het 3de piano-concert van Bartòk dat hij uitvoert met het Philharmonisch Orkest van Oslo. Hij is dan pas 17 jaar oud. Internationaal breekt hij door met zijn landgenoot, de gitarist Terje Rypdal, drummer Jon Christensen (ook Keith Jarrett) en cellist David Darling op het album ‘The Sea’. Zangeres Eva Bjerga Haugen is internationaal weliswaar wat minder  bekend. Zij debuteerde zij op 15-jarige leeftijd als pianiste bij het Norwegian Broadcasting Orchestra. Bjerga Haugen werkte met diverse jazzmusici waaronder pianist Espen Eriksen en zong in theaterproducties over het leven van Marlene Dietrich en Edith Piaf.

De combinatie Eva Bjerga Haugen en Ketil Bjørnstad blijkt een gouden greep. De kristalheldere stem van Bjerga Haugen sluit naadloos aan het lyrische spel van Bjørnstad die alle melodieën componeerde en ze schitterend begeleidt. Qua stijl beweegt de muziek tussen klassiek, folk en jazz. In begeleidingen met veel ‘gebroken’, maar met legato gespeelde akkoorden laat hij de vleugel tintelen en sprankelen (opgenomen door de meester-technicus Jan Erik Kongshaug; die ook meewerkte met de legendarische Keith Jarrett ECM-albums). De muziek is gedragen zonder veel tempowisselingen, weinig volume verschillen en elke compositie heeft een redelijk gelijkmatig timbre. Fraai daarbij zijn de lange melodische zanglijnen van Bjerga Haugen die met haar heldere stem prachtig kleurt bij het klavier, soms fluister-zacht met een stem die zo nu en dan doet denken aan een elfje dat over de tonen danst en sprookjesachtige gedichten zingt. Deze gedichten zijn geschreven door Kjersti Annesdatter Skomsvold en komen uit de bundel ‘A little Sad Mathematics’ uit 2013. Het album ‘Hun som kjenner tristheten ved ting’ (‘Zij die het verdriet van dingen kent’) is ingetogen met een nostalgisch en zielroerend karakter. Een van de mooiste CD’s van de laatste tijd en een baken van rust binnen de alledaagse hectiek!

English version

Pianist Ketil Bjørnstad composed music on poems by Kjersti Annesdatter Skomsvold which are sung beautifully by singer Eva Bjerga Haugen. In a serene subtlety, there are 12 songs accompanied by Bjørnstad that are an interface between classical and traditional music with a single instrumental piece.

The Norwegian pianist Ketil Bjørnstad has been around for many years. When he discovered the music of Miles Davis, he becomes increasingly interested in jazz and improvised music. He already had a classic career that started in 1969. He played the third piano concert of Bartòk, performed with the Oslo Philharmonic Orchestra. He was only 17 years old, by then. He became internationally known with his compatriot, guitarist Terje Rypdal, drummer Jon Christensen (also Keith Jarrett) and cellist David Darling on the album ‘The Sea’. Singer Eva Bjerga Haugen is less well known internationally. She debuted as a pianist with the Norwegian Broadcasting Orchestra at the age of 15, and worked with various jazz musicians including pianist Espen Eriksen and theater productions about Marlene Dietrich and Edith Piaf.

The combination Eva Bjerga Haugen and Ketil Bjørnstad appears to be a golden choice. The crystal clear voice of Bjerga Haugen fits seamlessly with the lyrical play of Bjørnstad. He composed all the melodies and accompanies them beautifully. The music moves between classical, folk and jazz. Accompaniments with lots of ‘broken’ legato played chords that make the piano tingle and sparkle (recorded by the master technician Jan Erik Kongshaug, who recorded as well the legendary Keith Jarrett ECM albums). The music is solemn without many tempo changes, little volume differences and each composition has a fairly even timbre. Attractive are the long melodic vocal lines of Bjerga Haugen that with her clear voice beautifully colors at the piano, sometimes whisper-soft voice that occasionally reminds of ‘a fairy, dancing over the tones and singing fairytale poems‘. These poems are written by Kjersti Annesdatter Skomsvold and come from the collection ‘A Little Sad Mathematics’ from 2013. The album ‘Hun som kjenner tristheten ved ting’ (‘Those who know the grief of things’) has a nostalgic and serene character. One of the most beautiful CD’s of recent times and absolutely great music for a ‘mind-reset’ within everyday’s hectic!

  • Ketil Bjørnstad / Eva Bjerga Haugen: ‘Hun som kjenner tristheten ved ting’ (Grappa/Pias)

© Mattie Poels.