The Bulgarian Voices Angelite is al jaren een begrip binnen de vocale Bulgaarse muziek. Bekendheid kreeg het koor als Le Mysteres des Voix Bulgares en gaf honderden concerten. Op hun laatste compilatie (dubbel)-album horen we typische Bulgaarse harmonieën i.s.m. grote artiesten als Bobby Mc Ferrin, het Roemeense blaasorkest Fanfare Ciocarlia, het Grzech Piotrowski World Orchestra, het Italiaanse kwartet Elio de la Storie Tese, de Turkse zangeres Sezen Aksu en het Moscow Art Trio & Huun-Huur-Tu, de boventoonzangers uit Tuva.

English version below

In de jaren ’50 trok de Bulgaarse componist en arrangeur Philip Koutev naar het Bulgaarse platteland, op zoek naar lokale melodieën. Hij noteerde deze, bewerkte ze en voerde ze uit met zijn Staats Ensemble voor Folk en Dansmuziek. Dat arrangeren deed hij op geheel eigen wijze waarbij hij de harmonieën dicht tegen elkaar plaatste en er snijdende harmonieën ontstonden die, samen met de nasale Bulgaarse zang, zorgde voor zeer bijzondere Bulgaarse vocale muziek. Zo speciaal, dat de Zwitserse organist en platenproducent Marcel Cellier er het label ‘Le Mysteres des Voix Bulgares’ (het mysterie van de Bulgaarse stemmen) op plakte. Inmiddels is de naam veranderd in The Bulgarian Voices Angelite en geeft dit 20 dames tellend koor wereldwijd concerten. Ze zijn zeer bedreven, zingen ontroerend en raken met gemak de Bulgaarse ziel die weemoed en melancholie in zich draagt. Hun stemmen klinken als één kleur en vormen één fraai geheel. Fascinerend hoe de harmonieën moeiteloos van unisono naar meerstemmig buigen en zelfs in dissonante stukken als ‘Polegna e Toudora’ en ‘Hiroshima’ de Bulgaarse signatuur nooit uit het oog verliezen. The Bulgarian Voices Angelite is door de jaren heen uitgegroeid tot een koor van wereldformaat en geen wonder dat internationale artiesten en groepen als Bobby Mc Ferrin, Bojan Ristic Brass Band, de zangeres Dona Rosa en de Nürnberg Symphoniker graag met deze professionele zangeressen samenwerken. Deze (samenwerkings)-opnames zijn te vinden op de 2de CD; met een aantal hoogtepunten zoals het doorleefde ‘Kyrie Eleison’ met de flamencozanger Enrique Morente, het hemelse ‘Utopia’ i.s.m met Britse muzikant Eddy Jobson en ‘Devoiko, devoiko’ met het Oriëntaalse ensemble Sarband. Op de eerste CD vinden we een compilatie met innemende liederen waarin het koor a-capella zingt maar ook wordt begeleid, afgewisseld met solo passages. Wie de Bulgaarse vocale muziek een warm hart toedraagt, zal met deze longbox-dubbel-CD extra genieten van de mooiste opnames die er op dit moment te krijgen zijn van Bulgaarse vocale (koor)muziek.

English version

For years The Bulgarian Voices Angelite are famous for their Bulgarian vocal music. On their latest compilation (double) album we hear the typical Bulgarian harmonies and collobarations with great artists such as Bobby Mc Ferrin, the flamenco singer Enrique Morente, the Turkish singer Sezen Aksu and the Moscow Art Trio & Huun-Huur-Tu, the overtone singers from Tuva.

In the 1950s the Bulgarian composer and arranger Philip Koutev traveled to the Bulgarian countryside in search for local melodies. He noted this songs, edited them and performed them with his State Ensemble for Folk and Dance Music. His put the voices into a specific close harmony way and created new Bulgarian vocal music. The Swiss organist and record producer Marcel Cellier was very excited about this music and called it ‘Le Mysteres des Voix Bulgares’ (the mystery of the Bulgarian voices). Meanwhile the name has been changed into The Bulgarian Voices Angelite; a women’s choir that performed worldwide. They are very proficient, singing in a touching way and easily touche the Bulgarian soul that carries a deep melancholic feeling. Their voices sound like óne color and form óne beautiful voice. Fascinating how the harmonies bend effortlessly from unison to polyphony and even in dissonant pieces like ‘Polegna e Toudora’ and ‘Hiroshima’ they keep the Bulgarian signature. Over the years The Bulgarian Voices Angelite has grown into a world-class choir and it is no wonder that international artists and groups such as Bobby Mc Ferrin, Bojan Ristic Brass Band, the singer Dona Rosa and the Nürnberg Symphoniker like to work with these professional singers. These (collaboration) recordings can be found on the 2nd CD with a number of highlights such as the experienced ‘Kyrie Eleison’ with the flamenco singer Enrique Morente, the heavenly ‘Utopia’ in collaboration with British musician Eddy Jobson and ‘Devoiko, devoiko’ with the Oriental ensemble Sarband. On the first CD you’ll find a compilation with engaging songs in which the choir is instrumentally accompanied, interspersed with solo passages. Those who love Bulgarian vocal music, will be very excited with this longbox double CD. Enjoy the most beautiful recordings that can be found of today’s Bulgarian choral music.

  • The Bulgarian Voices Angelite: ‘Angelite’ (Jaro Medien)

© Mattie Poels.