TootArd is een jong ensemble uit het dorp Majdal Shams op de Golanvlakte, een heuvelachtig gebied op de grens tussen Libanon, Syrië, Jordanië en Israël. Zes musici die wonen in dit door Israël bezet gebied. Ze hebben geen paspoort, maar een ‘Lassez Passer’ waarmee ze kunnen reizen als ‘ongedefinieerd burger’. Muzikaal reist TootArd echter de hele wereld over, zonder paspoort en met een pakkende muzikaliteit.

English version below

TootArd is een band die op enthousiaste wijze de grenzen opzoekt tussen West Afrikaanse (Toeareg) muziek, Marokkaanse gnawa, woestijnrock, reggae, ska en Caribische ritmes. Gitaarpartijen met een vervormd randje en dynamische ritmes vormen de kern van hun muziek en maakt deze robuust, krachtig en energiek waarbij je, met het zweet op je voorhoofd, de zon op je rug voelt branden en het stof in je ogen voelt prikken. Stuwende melodieën worden gezongen in het Arabische door Hasan Nakhleh met veel voor- en (harmonische) nazang. Hun muziek is een duidelijke cross-over waar de liefde voor hun land en Arabische cultuur onmiskenbaar vanaf spat en duidelijk hoorbaar is, ook al zijn de teksten onverstaanbaar voor de gemiddelde westerse luisteraar. ‘Laissez Passer’ is naast een fantastisch (tweede) album van TootArd, ook een aanklacht tegen de, door de regering opgetrokken, landsgrenzen die het weliswaar voor mensen moeilijk(er) maakt om te reizen. Kunstuitingen hebben lak aan enige vorm van censuur wat voor TootArd een voldongen feit en dat bewijst met hun grensoverschrijdende muziek.

English version

TootArd is a young ensemble from the village of Majdal Shams on the Golan Heights, a hilly area on the border of Lebanon, Syria, Jordan and Israel. Six great musicians live in this area occupied by Israel. They do not have a passport, but a ‘Lassez Passer’ (let him pass). With this document they can travel as ‘undefined citizens’. However, musically TootArd travels all over the world without a passport but with great musicality.

TootArd is a band that enthusiastically seeks the musical boundaries between West African (Toeareg) music, Moroccan gnawa, desert rock, reggae, ska and Caribbean rhythms. Guitar parts played with a distorted edge and dynamic rhythms are the the heart of their music and make it robust, powerful and energetic: in a way you feel the sweat on your forehead and the burning sun on your back with dust in your eyes. Lovely melodies are sung in Arabic by Hasan Nakhleh with call-and-respond (harmonic) vocals. The music of TootArd is a clear cross-over, and you hear the love that these musicians have for their country and the Arab culture. ‘Laissez Passer’ is also an indictment for the government who create national borders, which makes it difficult for people to travel. For artists like TootArd national borders have no musical meaning, which you can hear on their excellent second album.

  • TootArd: ‘Laissez Passer’ (GlitterBeat/Xango)
  • Pics – Yaron Kaminsky

© Mattie Poels.