Daar waar de fado eindigt, begint de muziek van Lacre, een kwintet uit Portugal dat met twee gitaren, viool, cello en de stem van Carolina Franco Vieira een nieuwe klank laat horen in een mix van traditionele fado, gemêleerd met pop. Subtiel creëert dit vijftal een unieke sound met een uitgekiend timbre in doortastende arrangementen.

English version below

Aan de voet van het nationale natuurpark de Montesinho in Noord-Portugal ligt de stad Bragança waar twee jeugdvrienden Miguel Moita-Fernandes en Afonso Yazalde de groep Lacre oprichten. Ze worden bijgestaan door de broers Rómulo en Igor Alexandre Ferreira en zangeres Carolina Franco Vieira en brengen hun debuut-album ‘Opus 0‘ uit. Dat blijkt een gouden greep, want je wordt ondergedompeld in een overdadig en rijke oase van (alt)viool, cello, twee gitaren en de warme vocalen van Carolina Franco Vieira.

Lacre creëert een intieme mix. De liedjes hebben voortreffelijke zanglijnen met tokkelende gitaarpartijen en glooiende en staccato viool- en cello-klanken. Een intrigerende mix waarmee dit vijftal traditionele Portugese muziek schitterend mengt met pop/folk-muziek (met een teint Renaissance en Barok) die met zorg en aandacht is gearrangeerd. De muziek is beeldend en filmisch, waarbij de vocalen worden afgewisseld met schitterende instrumentale stukken. Een werkwijze die aansluit bij het werk van Madredeus die er in de jaren ’90 triomfen mee vierde. Niet zo vreemd overigens, aangezien Pinheiro da Silva (Ex-Madredeus) ‘Opus 0′ produceerde. De lading van de muziek wordt voortreffelijk gedragen door de strijkers en de schitterende stem van Carolina Franco Vieira (hier en daar mooi meerstemmig) en laat hierdoor een diepe indruk achter. De muziek heeft de juiste dosis emotie die eerlijk en oprecht overkomt. Bijzonder fraai zijn ‘Valse dos Aflitos‘ (‘Wals van de bedroefden’) dat met zijn chromatiek zeer treffend is. En ook ‘O Funeral‘ is opmerkelijk, waar de melodie in de hoogte schittert en je meevoert naar ‘de begrafenis van de eeuw’ van Meu Padre nosso (Onze Vader). ‘Opus 0’ is een kwalitatief hoogstaand album van een kwintet dat met grote klasse begrijpt waar het in muziek over gaat!

 

English version

Where the fado ends, Lacres music starts. This lovely quintet from Portugal use two guitars, viola, cello and the voice of Carolina Franco Vieira creating a great sound of traditional fado, mixed with pop. These five musicians create an unique sound with a fine sophisticated timbre in passionate arrangements.

In northern Portugal, at the border of the Montesinho National Nature Park, you’ll find the town of Bragança where two youth friends Miguel Moita-Fernandes and Afonso Yazalde started the band Lacre. A very great move. They are assisted by the brothers Romulo and Igor Alexandre Ferreira and singer Carolina Franco Vieira and released their debut album ‘Opus 0‘.

Lacre creates an intimate mix. The songs have excellent melody lines with roaring guitar parts and rolling and staccato violin and cello. An intriguing mix of fado and pop music mixed with traditional Portuguese music and pop / folk music added with some Renaissance and Baroque flavour, lovely and delicate arranged. In a way the music is visual and cinematic. The vocals are interchanged with gorgeous instrumental pieces. A musical approach that matches with the music of Madredeus, a band who had succes in the 1990s. For sure, in an excellent way Pinheiro da Silva (Ex-Madredeus) produced ‘Opus 0‘. The music shows a deep impression with a lovely expression by the strings and the magnificent voice of Carolina Franco Vieira, now and then with great harmonie vocals. The music has the right emotion, honest and sincere. Particularly beautiful are ‘False Dos Aflitos‘, which leaves you with a very intimate impression with its chromate. And also ‘O Funeral‘ is remarkable, where the melody glitters and brings you to ’the funeral of the century’ of Meu Padre nosso (Our Father). ‘Opus 0′ is a high quality album by a quintet that understands what music is about!

  • Lacre:Opus 0‘ (Tradisom/Xango)

© Mattie Poels.