Jaren geleden kwamen de blazers van Brass United (vijf top-musici met totaal verschillende achtergronden) voor een concert bij elkaar waarin zij stukken speelden die speciaal waren gearrangeerd voor koperkwintet. Het resultaat was overweldigend en resulteert nu in hun debuut-CD ‘Pitch Black’, waarin diverse stijlen schitterend worden uitvergroot.

English review below

Brass United is een flexibel ensemble dat met hetzelfde gemak oud als moderne repertoire speelt. Met dezelfde souplesse spelen deze vakkundige musici werk van o.a. Pergolosi (met klavecimbel begeleiding), composities van Isaac Albéniz (met slagwerk), Bartók en werk van de eigentijds componisten Luciano Berio, Jacob Ter Veldhuis (met ghettoblaster) en James MacMillan (met orgelbegeleiding). Door deze fraaie collectie wordt ‘Pitch Black’ een gevarieerd album. De serene klank uit de 18de eeuwse muziek (‘Pulcinella Suite’) laat een warm koperkwintet horen, terwijl het werk ‘Call’ van de Italiaanse componist Luciano Berio het kwintet laat ritselen en kraken en het Brass United een verdomd knappe muzikale conversatie laat horen. Zo’n muzikaal gesprek vinden we ook terug in het werk ‘Pitch Black‘ van de Nederlandse componist Ter Veldhuis. Hij schreef het stuk oorspronkelijk voor vier saxofoons en ghetto-blaster met de stem van Chet Baker. Brass United liet het door Steven Verhelst arrangeren voor koperkwintet. Een prachtige uitvoering waarin de stem van de legendarische jazz-trompettist Chet Baker is ‘verknipt’ tot ritmische frases die kleurrijk worden omspeeld met springerige motieven en verderop in het stuk verhuld in een lange, bijna psalm-achtige signatuur. Voortreffelijk! Het slotstuk ‘Rumanian Folk Dances’ is een voor koperkwintet bewerkt pianostuk van de Hongaarse componist Bela Bartók. Hij was een van eerste ethnomusicologen die samen met Zoltan Kodály (van de legendarische Háry János Suite) op zoek ging naar lokale melodieën in Hongarije en Roemenië en deze verwerkte in zijn muziek. Brass United gaat nog een stapje verder en liet muziek uit drie eeuwen arrangeren die nu te vinden is op deze debuut-CD. Een uitdaging die niet alleen avontuurlijk is maar ook bijzonder goed geslaagd!

English review

Years ago, the ensemble Brass United (five top musicians with different backgrounds) got together for a concert where they played pieces which were specially arranged for brass quintet. The result was overwhelming and here it is, their album ‘Pitch Black‘, representing different styles played by fantastic music!

Brass United is a flexible ensemble that easily plays ancient as well as modern music. These professional musician play compositions by Pergolosi (with harpsichord accompaniment), Isaac Albéniz (with percussion), Bartók and pieces by the contemporary composer Luciano Berio, Jacob Ter Veldhuis (with Ghetto Blaster) and James MacMillan (with organ accompaniment). In this way ‘Pitch Black‘ became a wonderful collection, a varied album. The serene sounds of the 18th century music (‘Pulcinella Suite’) emits a warm brass quintet, while the composition ‘Call’ by Italian composer Luciano Berio shows a crumbled and crunchy brass quintet in a fine and clever musical conversation. Such a musical conversation can also be found in the work ‘Pitch Black‘ by the Dutch composer Ter Veldhuis. Originally he wrote this piece for four saxophones, ghetto-blaster and the voice of Chet Baker. Steven Verhelst arranged it for Brass United. A wonderful performance in which the voice (from an interview) of the legendary jazz trumpeter Chet Baker is ‘cut up‘ into rhythmic phrases with colorful jumpy motifs and later on you feel an almost psalm-like signature. Outstanding! The final piece ‘Rumanian Folk Dances‘ is arranged for brass quintet. This piece was orginally composed for piano by the Hungarian composer Bela Bartók. He was one of the first etnomusicologists together with Zoltan Kodály (who wrote the legendary ‘Háry János Suite’) were searching for local melodies in Hungary and Romania and arranged these in their music. Brass United goes even a step further and arranged music from three centuries, which you’ll find on this début CD. An adventurous challenge and great work!

  • Brass United: ‘Pitch Black’ (Channel Classics)

© Mattie Poels.