Al jaren kennen de Belgische accordeonist Didier Laloy en celliste Kathy Adam elkaar uit de groep Pantha Rhei waarin ook saxofonist Steve Houben en violist en doedelzakspeler Luc Pilartz speelden. Een gezelschap dat begin jaren ’90 succes had met een muzikale mix van Vlaamse, Roemeense, Poolse, Engelse en Franse folk. Op ‘Belem‘ spelen Laloy en Adam intense en innovatieve kamermuziek-folk.

English version below

Geweldig hoe accordeon en cello een zo brede muzikale atmosfeer kunnen creëren waardoor het lijkt alsof je naar meer dan twee instrumenten luistert. De arrangementen zijn boeiend, spannend en bedacht vanuit een groter orkestraal perspectief waardoor beide instrumenten voortdurend moeten schakelen tussen begeleidende en solistische rol. De meeste stukken zijn van de hand van Didier Laloy die een meester is in het schrijven van originele composities. In een levenslustig schouwspel krullen, glijden, springen en kruipen melodieën verleidelijk tegen elkaar aan. Een spektakel dat zo af en toe swingt maar nergens echt dansmuziek wordt. ‘Belem’ is vooral een luister-CD waar Didier Laloy en Kathy Adam op innovatieve compositorische wijze de folk kamerbreed uitvouwen.

English version

The Belgian accordionist Didier Laloy and cellist Kathy Adam have known each other for years from the group Pantha Rhei with, among others saxophonist Steve Houben and fiddler and piper Luc Pilartz. In the early 90s the band had success with a musical mix of Flemish, Romanian, Polish, English and French folk. On ‘Belem‘ Laloy and Adam play intense and innovative chamber-folk.

Amazing how accordion and cello can create such a broad musical atmosphere. It seems like you are listening to more than two instruments. The arrangements are interesting, exciting and composed from a larger orchestral perspective. Both instruments switch continually between accompanying and solo parts. Most pieces are written by Didier Laloy. A master in writing original compositions. The music sounds like a spirited spectacle. Curled melodies slide, jump and crawl to each other. A spectacle that occasionally swings but nowhere becomes really dance music. On ‘Belem‘ there’s primarily ‘music to listen to‘. Didier Laloy and Kathy Adam play wonderful chamber folk music from a wide point of view!

  • Didier Laloy- Kathy Adam: ‘Belem‘ (Homerecords.be)

© Mattie Poels.