De Amerikaanse Hammond organist Dr. Lonnie Smith gaf het instrument in de jaren ’90 een nieuw elan en wordt gezien als een van de grondleggers van de ‘souljazz‘. In 2010 gaf deze jazzlegende een concert met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw (JCO) in een uitverkocht Bimhuis. De opnames van dit concert zijn nu verschenen op L.P. en digitale download.

English version below

Dr. Lonnie Smith (1942) is een pionier op het Hammondorgel. Hij heeft het virtuoze van Jimmy Smith en het ontspannen spel van Milt Buckner. Lonnie Smith wordt geboren in Buffalo maar als hij gitarist George Benson ontmoet, verhuist hij naar New York, gaat met hem op tournee en neemt in 1966 zijn debuut-LP op. Smith is autodidact. Aanvankelijk op de cornet maar als hij het Hammondorgel B3 hoort, wordt dat zijn grote liefde. Als in de jaren ’80 in Amerika de Hammond-jazz populariteit daalt, neemt hij albums op in Parijs, maar keert in de jaren ’90 terug naar de V.S. tijdens de Hammond-revival. Zijn dokterstitel kreeg hij vanwege zijn pioniersgedrag op de B3 waar hij alles zelf uitdokterde. Inderdaad, Lonnie Smith is een innovatief organist die virtuositeit feilloos koppelt aan originaliteit waarbij hij het instrument laat ronken, schreeuwen, huilen, wenen en fluisteren. Dat werd ook weer duidelijk tijdens het concert dat hij gaf in het Bimhuis in 2010 met een zeer geconcentreerd Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Een bigband die muziek benadert als een symfonieorkest in schitterende arrangementen van Henk Meutgeert en Rob Horsting. Zij geven het orkest een breed allure dat door zijn trefzekere uitvoering bijzonder overtuigend klinkt. Ze spelen standards als ‘Willow Weep for Me’, ‘Chelsea Bridge’ en twee stukken van Dr. Lonnie Smith; de ballad ‘Too Damn Hot’ en de groovy blues ‘The Whip‘. Fraai is de solo van trompettist Martijn van Iterson, altsax-speler Ben van Gelder en drummer Martijn Vink die met zijn innovatieve ritmes vaak opvalt. En natuurlijk Dr. Lonnie Smith himself, die met zijn Hammond ‘de cream on the coffee‘ of ‘de krenten in de pap’ is of gewoon te gek goede muziek speelt!

  • Release 8 april 2016.

  Dr. Lonnie Smith & The Jazz Orchestra of the Concergebouw en speciale gast Sarah Jane

april 2016

14 april Tivoli/Vredenburg – Utrecht / 15 april Luxor Live – Arnhem           16 april Paard – Den Haag / 17 april Patronaat – Haarlem

English version

The American Hammond organist Dr. Lonnie Smith re-invented the instrument in the 90s and is one of the founders of the ‘soul jazz‘. In 2010, this jazz legend gave a concert with the Jazz Orchestra of the Concertgebouw (JCO) in a sold out Bimhuis (thé jazz club in Amsterdam). The recording of this concert are now published on L.P. and digital download.

Dr. Lonnie Smith (1942) is a pioneer in the Hammond organ. He plays like the virtuoso Jimmy Smith with the relaxing view of Milt Buckner. Lonnie Smith was born in Buffalo where he met guitarist George Benson. Together they moved to New York, toured with him and recorded his début album in 1966. Dr. Lonnie Smith is self-taught musician. Initially on the cornet but when he heard the Hammond B3 organ, this became is his great love. When in the 80s in America Hammond Jazz popularity decreased, he recorded albums in Paris but returned back to the U.S. during the Hammond revival in the 90s. His doctor title he received because of his pioneering work on the B3; he found out everything himself. Indeed, Lonnie Smith is an innovative organist. Easily and original linking his virtuosity to his way of playing like screaming, crying, weeping or whispering. Like he did during the concert at the Bimhuis in 2010 with a highly concentrated Jazz Orchestra of the Concertgebouw. A big band that approaches music as a symphonic orchestra in brilliant arrangements of Henk Meutgeert and Rob Horsting. They give the orchestra a wide allure that sounds very convincing by the accurate performance. They play standards like ‘Willow Weep for Me’, ‘Chelsea Bridge’ and two pieces of Dr. Lonnie Smith; the ballad ‘Too Damn Hot‘ and the groovy blues ‘The Whip‘. Beautiful is the solo of trumpeter Martijn van Iterson, alt saxophone player Ben van Gelder and drummer Martijn Vink who often excels with innovative rhythms. And of course Dr. Lonnie Smith himself, who is the cream on the coffee playing very cool and inspiring music!

Release 8 april 2016.

  • Jazz Orchestra of the Concertgebouw & Dr. Lonnie Smith: ‘I dont Know what Time it Was‘ (Challenge Records Int)

© Mattie Poels.