In 2015 werd de Nederlandse gitarist Harry Sacksioni 65. Dat viert hij met de fraaie dubbel-CD ‘Vijfenzestig – Jublileum Concert‘ met werk uit zijn gehele oeuvre van de afgelopen 40 jaar. Een live registratie van optredens die hij gaf met de musici Marten Scheffer, Digmon Roovers en Michel Pagie in Amsterdam, Rotterdam en Groningen.

English version below

De eerste keer dat ik Harry Sacksioni hoorde spelen, was tijdens een concert op de nationale televisie, midden jaren ’70. Wie was deze gitarist die ik niet kende, maar die wel met een heel orkest zijn eigen werk ‘Vensters’ ten gehore bracht? Dat moest iets bijzonders zijn, en dat was het ook! Een compositie die opviel door de lange hoge pieptoon aan het begin, omspeelt door Sacksioni’s milde gitaarspel. Deze muziek raakte en legde een bodem voor ongebreidelde interesse. Natuurlijk, er waren de gitaristen Leo Kottke, John Fahey, Steve Morse of Isaac Guillory. Maar Sacksioni was anders. Ik ontdekte dat hij naast ‘Vensters’ ook veel solowerk en stukken in kleine bezetting speelde. Alleen instrumentaal en zeer melodisch, soms wat obligaat maar toch opmerkelijk en met zorg gearrangeerd voor originele instrument combinaties. Hoe heerlijk is het om dan nu naar zijn nieuwe dubbel-CD ‘Vijenzestig – Jublileum Concert‘ te luisteren. Een feest der herkenning waar de hele Sacksioni geschiedenis voorbij komt, met een integrale uitvoering van ‘Vensters’ door vier musici die een heel orkest prachtig imiteren. Harry Sacksioni is een meester op zijn gitaar. Hij gebruikt er zes en slingert behoedzaam door diverse stijlen: het klassieke ‘Meta Seqouia‘, de blues in ‘Stoute Schoenen‘, Afrikaanse klanken van ‘Zoumana’ (opgedragen aan Zoumana Diarra) of het folky in ‘De Ierse Kust‘. Hij speelt solostukken en met zijn band, die bestaat uit multi-instrumentalisten die moeiteloos elke sfeer raken waarbij de gitaar steeds in het middelpunt blijft – op een enkele solo daargelaten. Harry Sacksioni moest in zijn jeugd kiezen tussen profvoetballer of muzikant, trad aanvankelijk op met Herman van Veen en werkte veel samen met arrangeur en pianist Erik van der Wurff (1945 – 2014). Hij koos voor het muzikantenbestaan; dat is maar goed ook want anders waren wij nu verstoken van zoveel mooie muziek!

Harry Sacksioni toert met zijn ‘Jubileumtoernee – Solo’ door t/m 6 juni 2016 Nederland. Voor de volledige speellijst klik hier.

English version

In 2015 the Dutch guitarist Harry Sacksioni was 65. He celebrates it with the beautiful double-CD ‘Vijfenzestig – Jublileum Concert’ (‘Sixtyfive – Jubilee Concert’) with compositions from his entire oeuvre from the past 40 years. A live recording with the musicians Marten Scheffer, Digmon Roovers and Michel Pagie recorded at Amsterdam, Rotterdam and Groningen.

The first time I heard Harry Sacksioni play, was during a concert on national television, mid 70s. Who was this guitar player I didn’t know, playing his own composition ‘Vensters’ with a whole symphonic orchestra? It had to be something special, and it was! This composition starts with a high-pitched beep and the gentle guitar playing by Sacksioni. Touching music, the basics for unbridled interest. Of course, there were some other fine guitarists as Leo Kottke, John Fahey, Steve Morse or Isaac Guillory. But Sacksioni was different. I found out he also played many solo pieces or with a small band. Only instrumental and very melodic, sometimes a little obligatory, but nevertheless remarkable and carefully arranged for original instrumental combinations. It’s wonderful to listen to his new double album ‘Vijenzestig – Jublileum Concert‘. Lovely how Harry Sacksioni plays his own history with great old songs and a full version of ‘Vensters’ played by four musicians who imitate the symphonic orchestra beautifully. He is a master on his guitar, used six different types and weeps gently through various styles: the classic mood in ‘Meta Seqouia’ the bluesy ‘Stoute Schoenen‘, African sounds of ‘Zoumana’ (dedicated to Zoumana Diarra) and the folky ‘De Ierse Kust‘. He plays solo and with his band of multi-instrumentalists who easily play every style with the guitar always at the center. As a young man Harry Sacksioni had to choose between a professional footballer or a musician. We listeners are fortunate he choose to become a musician; so we can enjoy his great music. He put some lovely highlights on this new recording!

  • Harry Sacksioni: ‘Vijenzestig – Jublileum Concert‘ (Eigen Beheer: CutAwayMusic).

© Mattie Poels.