De Spaanse muzikante Ana Alcaide is altijd op zoek naar ongebruikelijke combinaties. Ze bespeelt de nyckelharpe (Zweedse viool met resonantiesnaren) en nam CD’s op met Sefardisch (oud Joods) repertoire. Voor ‘Tales of Pangea’ vertrok ze naar West-Java op zoek naar het Gotrasawala Ensemble waarmee ze een intrigerende folk / Indonesische mix creëerde.

English version below

Zelden een CD gehoord waarbij een crossover zo optimaal is geslaagd als bij het nieuwe album ‘Tales of Pangea’ van de Spaanse muzikante Ana Alcaide. Precies een jaar geleden vertrok ze, op uitnodiging van de Indonesische producer Franki Raden, naar West Java om met het Gotrasawala Ensemble dit vierde nieuwe album op te nemen. Alcaide speelt de Zweedse nyckelharpa, een druktoetsenviool met resonantie-snaren en wordt bijgestaan door een percussionist en gitarist. Het Indonesische Gotrasawala Ensemble bestaat uit de kecapi (Indonesiche harp), de suling (fluit), percussie en de prachtige stem van Novi Askmiranti die met haar vederlicht geluid binnen de Indonesische signatuur blijft (op dit album zingt Alcaide niet). De lenigheid van de muziek op ‘Tales of Pangea’ doet denken aan de film ‘From Mao to Mozart: Isaac Stern in China‘ (1979), waarin violist Isaac Stern China bezoekt. In deze film horen we westerse klassieke muziek, gespeeld op Chinese instrumenten, met verbluffend resultaat. Waar alleen de klankkleur van de Chinese instrumenten zorgt voor een nieuwe sensatie en Vivaldi klinkt als nooit tevoren. Iets soortgelijks treffen we aan op ‘Tales of Pangea’. Hier zijn het de Indonesische instrumenten die de folk muziek van Alcaide een volstrekt nieuwe elan bezorgen, aangevuld met hier en daar een Indonesische stemming, zoals duidelijk te horen in de traditionele stukken ‘Pajajaran’ en ‘Goyong‘. Ana Alcaide heeft de artistieke leiding, schreef de meeste stukken en bewijst met dit nieuwe album haar absolute vakmanschap, bravo!

Meer muziek van Ana Alcaide klik op de titel Como la Luna y el Sol of La Cantiga del Fuego.

English version

The Spanish musician Ana Alcaide is always in search of unusual combinations. She plays the nyckelharpe (Swedish fiddle with resonance strings) and she recorded CDs with Sephardic (old Jewish) repertoire. For ‘Tales of Pangea’, she travalled to West Java in search of the Gotrasawala Ensemble and created an intriguing folk/Indonesian mix.

Rarely heard a CD with such a wonderful crossover sound as the new album of the Spanish musician Ana Alcaide. Just a year ago she left, at the invitation of the Indonesian producer Franki Raden, to West Java to incorporate with the Gotrasawala Ensemble for her new fourth album ‘Tales of Pangea’. Alcaide plays the Swedish nyckelharpa, and is assisted by a percussionist and guitarist. The Indonesian Gotrasawala Ensemble consists of the kecapi (Indonesian harp), the suling (flute), percussion and the beautiful singer Novi Askmiranti who’s voice is light and tranparant filled with the Indonesian signature (Alcaide does not sing on this album). The flexible music on ‘Tales of Pangea‘ reminiscent to the movie ‘From Mao to Mozart: Isaac Stern in China’ (1979), in which violinist Isaac Stern visits China and where Western classical music is played on Chinese instruments, with a stunning result. Where the fine timbre of the Chinese instruments creates a new sensation and Vivaldi sounds like never before. Something similar is to be found on ‘Tales of Pangea‘. The Indonesian instruments transform the folk music into a completely new momentum, complemented by an Indonesian atmosphere, as can be heard clearly in the traditional pieces ‘Pajajaran’ and ‘Goyong‘. Ana Alcaide is the artistic director, wrote most of the pieces and proves with this new album, her absolute craftsmanship, brilliant!

  • Ana Alcaide & Gotrasawala Ensemble:Tales of Pangea‘ (ARCMusic/Music&Words)

© Mattie Poels.